sözlük kliseleri

superkahraman
online sözlük sitelerinde ki hakkını yememek lazım bilgisözlük te pek fazla göremediğim ironik olduğu kadar gülünç ve yazarlarının direk yaş ortalamalarını ortaya koyan davranış biçimlerinin bir birini tekrar etmesi durumu. hangi sözlük bu konuda başı çekiyor söylemeyeceğim.

özellikle sinema filmleri söz konusu olduğunda karşılaşılan bu eylem biçimi şöyle zuhur etmekte. mesela ki söz konusu bir hollywood blockbuster olsun.

klişe 1: mutlaka filmle ilgili mantıklı mantıksız film hataları bulunmakta. örneğin, "ya bi kere uzay gemisi öyle süzülürken o şekilde manevra yapamaz, protonlar yetmez ona bidi bidi". kazanın doğurduğuna inanan ama öldüğüne inanmayan eşşek sıpası, git belgesel izle o zaman.

klişe 2: her daim mutlaka ve mutlaka filmin ne kadar boş ve sığ olduğundan bahsedilmekte. "eğlencelik, çerezlik, kolay izlenen bir film" valla kız tavlamakta işe yarıyosa bende girişecem bu işlere.

klişe 3: unutulmazlar arasında ise izlendiği takdirde "2 saatinizin boşa gideceği" nin telkin edilmesi var tabi ki. e abi bazı filmler 2.5 saat sürüyo. o zaman sadece ilk 30 dakkasını izleyelim çıkalım, yada son 30 dakkasını mı izlesek. ya işe yarar kısımlar aralara serpiştirilmişse???

klişe 4: kesinlikle ve kesinlikle "verdiğiniz paraya yazık" klişesi olmazsa olmazlardan. adam sanki yetim okutuyo, aç doyuruyo, gariban giydiriyo.

klişe 5: çoğu kez tekrarlanan "aslında çok daha iyi olabilecek bir senaryoyu mahvetmişler" klişesi. söyleyecek söz bulamıyorm.

klişe 6: "beklentilerin boşa çıktığı" nın idda edilmesi. sanki yönetmenle oturup aylarca film üzerinde tartışmalar yapmış da ardından iflmi izleyince hayalkırıklığına düşmüş.

klişe 7: son olarak filmin "bütün amerikan klişelerini içinde barındırması" önermesini öne sürerek en büyük sözlük klişesini vurdumduymaz bir ironi ile ortaya koymak.
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol