islamda kadın anlayışı

kasif
o din kötüdür, kuralları çürümüştür lafazanlığı yapmayacağım. zaten taraf olmak bana göre değildir. zira benim gözümde üç büyük semavi dinin hepsi aynı.
çıkış noktalarına bakarsanız, hepsi birbirine benzer ve bir şekilde birbirinden beslenir!

üç büyük semavi din, kadını her zaman ikinci planda görmüştür. eşitlikten ziyade taraflı(!) adaleti uygun görmüştür.
ne zaman ki, sanayi toplumunda gelişme büyük derecede değer kazandı, on dokuzuncu yüzyılın mihenk taşı oldu, işte o zaman kadın gerçek anlamda bağımsızlığını kazanabildi ve içinde bulunduğu absürt, artık kokuşmuş sistemden sıyrılabildi.
tabii bu, birinci sınıf ve artık modern ve postmodern ülkelerin cevher hanesinde olmuştur. zira ekonomik alandan sanatsal alana kadar her şeyde ciddi devrimler oldu. bu da insanların görüşünde ciddi değişimler yarattı.

bu yüzyılda üretimin ve onun ilerlemesinde ciddi payı olan aletlerin gelişimi ile, kadının aile içindeki yardımcı-yönetici faaliyetinin ekonomik temelini yok etti, bu dâhilde dışarıdaki yaşamda kadına bir alan yaratmış oldu.
hâlâ doğulu ülkelerde kadın din kurallarına uygun şekilde algılanmakta ve kullanılmaktadır.
bu da din ile toplumsal hayatın tümden iç içe ( içre ) geçmişliğinin göstergesi.
haa, elbette her ülkede din ile devlet işlerini bir arada götürmeyi savunan şovenist ve çıkarcı partizanlar ve gruplar yok değil; ancak dengeyi ayarda tutabilmek meselesi sanırım onları biraz daha galip kılan, gelişmekte hâlâ doğum sancıları çeken ülkelere nazaran.

sanırım sorun dinlerden çok, ülkenin politik-ekonomik-sanatsal zincirlemelerine bakış açısında ne gibi revizeler yapabildiği ile alakalıdır, ne dersiniz?

size üç büyük semavi dinin kadına bakış açısını kısacık ayetler ile özetleyen paragrafları ileteyim:

kur’an-ı kerim’den:

“kadınların haklarını yerine getirme husûsunda allâh’tan korkunuz! zîrâ siz onları allâh’ın bir emâneti olarak aldınız."

kitab-ı mukaddes’ten:

“ey kadınlar, kendi kocalarınıza rabbe tabi olur gibi tabi olun. çünkü bedenin kurtarıcı mesih, kilisenin başı olduğu gibi erkek de kadının başıdır. fakat kilise mesih’e tabi olduğu gibi kadınlar da böylece her şeyde kocalarını tabi olsunlar.” (efesoslulara, 5:22-24.)

tevrat’tan:

“yaratılış gayesine aykırı olarak kadın hz.adem’i yanıltıp suça teşvik etmiş, yasak meyveyi yemesini sağlayarak cennetten çıkılmasına sebep olmuştur. bu durum insanoğlunun ömrü boyunca sıkıntı ile yaşamasının nedenlerinden sayılmıştır. tanrının emrine itaatsizliği ve suça teşviki dolayısıyla kadının cezasız kalmaması gerekmektedir. kadına ceza olarak kocasına tabi olması,kocasının kendisine hâkim olması ve ağrı ile çocuk dünyaya getirmesi takdir edilmiştir(bkz.tekvin,3:1-24”)

anlayacağınız, sorun islam’da ya da diğer dinlerde değil, algılanışında ve inatla revize edilememesindedir!
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol