olimpiyat

the wall
modern dünya ritüline uygun hale getirilmi$; yüzyılların birikimiyle $i$irilmi$ dünya basmakalıplığı, nazarımda.


$öyle ki;

bu öğleden sonra uyumaya çalı$ıyordum, zira bi’ kaç gündür biriktirdiğim bir haftalık yorgunluğunun etkenidir bu durum. bir yandan dress rehearsal rag’ı açtım, diğer yandan da bünyenin nonrem’e geçmesine kolaylay$tırıcı etken olması umuduyla, mute moduna getirirerek tv’yi açtım; artı olarak trt3’deki olimpiyatları. fakat yorgunluğunun kalıcı etkisinde midir yoksa uykuya gösterdiğim dirayetten midir bilinmez; birkaç dakika sonra uyuyarak de$arj olmak yerine gözüm takılı kaldı; gülle atma dalı’nda -yarı final yada final olabilir emin değilim- yarı$an bayan sporculara. yine, üzerlerinde ne zaman görsem orwell’in 1984 romanı’nı aklıma getiren; giyinik hatta giyinik olmayan yerlerini kaplamı$ yazıları, rakamları, reklamları; daima 1. olma güdülerinin yanında ilâve hırsları da yanlarında bonus. ve yine ürkütücü bir görüntüyle gülle’yi en uzağa fırlatan ki$i olabilmek için benliklerini ortaya koymu$ bir izlenim içine girmi$ler; malum o kadar emekleri mevzu bahis. fakat, cohen bağırmaya devam ediyor bir istihza olarak; “you know this dress rehearsal rag” $eklinde..

bu görüntünün üzerine -yeniden- fark ettim insanlık denilen janr, geli$me argumanı olarak öne sürdüğü kıstasları, aslı itibarıyla geçmi$te ya$anılanların basmakalıplığını tekrarlayarak ve idame ettirerek sağlıyor.

yani; isa’dan önce 14.yüzyıllarda ba$layan, gladyöterlerin bir yandan erkek fahi$elik yaparak hayatlarına yön verdiği, insanların henüz modern dünya zırvalığı ile tanı$mayarak metro’lara binemediği, barınma alanı olarak inlerin ve mağaraların kullanıldığı zamanlardan bugune; hiçbir $ey deği$memi$. bu durum, deği$tiğini ve buna bağıntılı olarak geli$tiğini iddia eden 21.yüzyıl dünyasındaki bir olimpiyat sporcusunun halet-i ruhiyesi gözlemlenince çok daha net anla$ılıyor.

atalardan miras kalan hırslarıyla aynı tempoda “gülle atma”ya devam ediliyor. ve yine zannetmiyorum ki, aradan bin yıllar geçsin, bizim bünyeler ceset haline gelsin, akabinde kemiklerimiz ufalanmaya ba$lasın, sonrasında bin yıllar geçsin, lakin bu olimpiyatlardaki o gülle, aynı tempoda atılmasın.

“you know this dress rehearsal rag” yani..

ya o değil de, uyurken saat çok feci iz yapmı$ koluma.
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol