fatsa olayları

hepimizhiciz
mesleği terzi olduğu için "terzi fikri" olarak anılan fikri sönmez, 1979 belediye seçimlerine fatsa’dan solun bağımsız adayı olarak katıldı.
fikri sönmez bağımsızdı ancak örgütsüz değildi. yaşamı boyunca devrimci mücadelenin içinde oldu.
14 ekim 1979 günü yapılan seçimde bütün adayların toplamından (!) daha fazla oy alarak belediye başkanı seçildi.
türkiye’de daha önce hiç denenmemiş bir örgütlenme biçimi olan halk komitelerini oluşturdu. iki ayda bir yapılan halk toplantılarıyla fatsalıların yönetime doğrudan katılımı ve komite üyelerinin denetimi sağlandı. böylece fatsa’da katılımcı, denetlenen ve hesap verebilen bir yönetim anlayışı geliştirildi.

ilk olarak düzenlediği "çamura son’’ kampanyasıyla yıllardır süren ve 50 kişinin koleradan ölmesine neden olan sorunu halkın desteğiyle kısa sürede çözerek sokakları çamurdan temizledi.
ardından "fatsa halk kültür şenliği" düzenlendi. halkın geniş katılımıyla düzenlenen şenlik, aydın ve sanatçıların fatsa’da yaşananlara tanıklık etmesini sağladı.
hemen arkasından karaborsaya, kaçakçılığa ve tefeciliğe son kampanyası başlatıldı. kararlı davranılınca karaborsa, kaçakçılık ve rüşvet kısa sürede ortadan kalktı.
aylardır maaş alamayan personeline eski alacaklarıyla birlikte, düzenli maaş ödenmeye başlandı.
içki, kumar ve kadınlara dayak atılması gibi sorunların yanı sıra kan davası, arazi anlaşmazlığı gibi sorunların çözülmesi için çalışıldı.

bu gelişmeler birilerini çok rahatsız etmişti. halkın sorunlarının kararlı ve yiğit önderin öncülüğünde çözülmesi hazmedilir bir şey değildi çünkü.
öyle ki, elliden fazla insanın öldüğü çorum olayları sırasında başbakan süleyman demirel "çorum’u bırakın, fatsa’ya bakın"diye açıklama yaparak fatsa’yı hedef gösterince bütün gözler ilçeye çevrildi.

siyasetin ezberini bozmuştu

8 temmuz 1980 günü çok sayıda askeri birliğin sevk edildiği fatsa’ya ertesi gün dönemin genelkurmay başkanı kenan evren kuvvet komutanlarıyla birlikte geldi.
büyük bir operasyon olacağı anlaşılınca fatsa’nın ap, chp ve msp’li ilçe başkanları 10 temmuz günü ortak basın açıklaması yaptılar ve "her yerde kan var, biz burada huzur içindeyiz. fatsa’da komünist işgal yoktur. halk vardır. halkın yönetimi vardır. fatsa’da ateş ile barut yok, böylesine huzurlu bir yerde olay çıkartmayı istemek niye?" diye sordular.
ancak bu açıklama kâr etmedi, 12 temmuz sabahı fatsa’ya operasyon başladı, fikri sönmez halk meclisi temsilcileriyle birlikte gözaltına alındı, ağır işkenceler gördü ve 18 temmuz’da da tutuklandı.
terzi fikri yargılandığı dönemde de gerici-faşist basının hedefi oldu. hatta şimdinin demokrasi havarisi nazlı ilıcak köşesinde "fatsa’yı bir terzi parçası mı yönetecek?" diyebilme cüretini göstermişti.

cezaevi direnişlerinin en önünde yer alan fikri sönmez, 14 mayıs 1985 günü kalbine yenik düştü.
terzi fikri yıllar önce siyasetin ezberini halkın örgütlü gücüyle bozmuştu.
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol