osmanlı şairi. asıl adı mansur çelebidir. rumelide vardar yenicesinde doğdu. doğum tarihi bilinmemektedir. medrese öğrenimi görüp hoca kaynı mehmed efendiden mülazım oldu. istanbul ve geliboluda müderrislik yaptı. haslar kadılığında bulundu. kadılıktan emekli iken istanbulda 1577 senesinde vefat etti.
agehi, fazilet, irfan sahibi ve alimlerin yolunda idi. zamanındaki akli ve nakli ilimlerde mahir olup, marifetler deryasının dalgıcı ve benzersiz olduğu gibi, güzel şiirleri ve hoş sözleri vardır. agehi, gençliğinde bir müddet piyale paşa donanmasında bulunduğu için, gemici terimleriyle yazdığı kasidesiyle dikkati çekmiştir. bu kaside yalnız sanat bakımından değil, denizcilik terimleri üzerinde araştırma yapacaklar için çok faydalı bir kaynaktır. agehi bu kasidesiyle kanuni sultan süleymanın iltifatına nail olmuş ve kendisine istanbulda şeref medresesi verilmiştir. bu şiirin bir kaç beyti şöyledir:
bad-ı aşkun alavand eyledi sabrum gemisin
ilevend oldı gönül tıflı senün derdinden
hublar forsa kaçup sana kenar olmaz ise
olma anlardan alarga bir iki gün katlan
ey gönül nice yatursın bu liman-ı tende
himmetün lengerin al mevsimidür aç yelken
bu mısralarda görülen forsa, kenar, levend, alavand, lenger, liman alarga ve yelken gibi kelimeler, şiirin diğer mısralarında göze çarpan denizcilik terimlerinden bir kaç tanesidir. metindeki levend kelimesinin ilevend telaffuzu, hem bir rumeli ağzı, hem de türkçenin l harfiyle başlayan yabancı kelimeler üzerindeki umumi tasarrufudur. bu deyimleri divan şiirinin klasik yapısını bozmadan ustalıkla kullanmasıyla agehi, on altıncı asır edebiyatına değişik bir hava getirmiş oldu. bu yüzden de kasideye çok sayıda nazire ve tahmis yazılmıştır.
agehinin, fetih-name-i kala-i sigetvar adlı eseri, kanuni sultan süleymanın zigetvar kalesini fethini anlatır. bir de menakıb-ı imam-ı gazali adlı bir eseri daha vardır. bir divanda toplanmamış olan şiirleri çeşitli mecmualarda bulunur.
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?