üniversitede türban serbestisi

pinhan
"aslinda neden boylesine bir yasaga gidildi ki zaten" gibi bir soruyu akla getiren ozgurlukcu bir acilimdir. herkesin korktugu sekilde carsafli olan ya da basinda sarigi turbesiyle kimse de universitelere girmeyecektir. "devrim yasaları"na uygunluk baz alinarak gerceklestirilmesi planlanan bir girisimdir. olmasi gereken de budur. cunku devrim yasalari carsaf, sarik ve cubbe icin hukumlere sahiptir. bugun giyilen seyler de onların sozum ona modernize edilmis sekilleridir.

peki, universitelerde turban yasagi surmeye devam etse?

ondan sonra cikip da bu turbanlilar cok cahil, nereye gitsek basimiza sorun cikartiyorlar, egitim seviyeleri dusuk, bunlar nasil cocuk yetistirecekler gibi sorulari da sorunlar bu serbestlige karsi cikanlar olacaktir.

tabii, haklisiniz. basında ortusu olan bir kadinin hicbir seye hakki yoktur. yasamasin zaten. mahallelere giyotinleri kuralim ve basinda ortusu olanlari ve o grubu savunan insanlarin kafasini ucuralim. ileriye, gelecege, avrupaya, muassır medeniyetler seviyesine bizlerin gitmesini engelleyecek tum kusurlar da ortadan kalkar zaten.

ya da onlar okumasin. yasak aynen kalmaya devam etsin. aile icinde yasasin ve kendini gelistirecek, hayatı gorebilecek kimseyle iletisim kurmasin. sonra da on altısı ya da on yedisine geldiginde amcasinin, halasinin oglu ile (zorla) evlendirilsin ve tum hayati bu sekilde tekduze ve bos gecsin.

o zaman neden insan haklari diyoruz? neden ozgurlukten bahsediyoruz? yok efendim amerika ıraktan cekilmeliymis, israil tum dunyaya hukmetmemeliymis. bu kadar ozgurlukcuysek neden uzaklara gidiyoruz ki? yani basimizda gerceklestirdigimiz adaletsizligi, haksizligi, zulmu neden gidermek icin edimde bulunmuyoruz?

kimse esit degildir. herkes dogumuyla beraber esitsizlikler getirir yaninda. yok efedim vatandaslik temelinde, yok efendim insanlık temelinde biz esitledik onlari falan gibi bir zirvaya girmesin kimse. kimse esit degildir; esit kilmak da mumkun degildir. ama insan olmanin getirisi olarak herkes istedigi sekilde yasama hakkina sahiptir. bu da ancak ozgurlukle mumkun olacaktir.

ozgurluk sozcugunu ise yeniden tanimlamak gerekirse: bireylerin toplum icindeki herkes icin gecerli olabilecek soyut (ya da somut) kurallara sahip olmasi ve bunlara uygun bir sekilde yasamasi.

ornek verecek olursak (ki anayasada da bu yonde bir egilim mevcut); kimse kilik kiyafeti mazaret gosterilerek egitim ve ogretim hakkindan mahrum birakilamaz.

empati yapamayan erkekler icin yeniden belirtiyorum (ki bu durum kizlar icin daha kolay olabilir) : iran gibi bir yerde olsaydiniz bu kuralin gecerli olmasi icin elinizden geleni yapacak olurdunuz. o yuzden basindaki ortusu ile yuzyillardir bu topraklarda yasayan insanlari otekilestirmenin, iranda yasayip basi acik gezmek isteyenler gibi ozgurlukleri elinden alinan insanlar haline getirmenin hicbir manasi yoktur.

toplumsak, beraber yasayacaksak bireylerin tatminlerini karsilayacak duzenlere ihtiyacimiz vardir; eger bunu istemiyorsak hep bir kaos hali, karmasa ve celiski bizim icin halihazirda bekliyor olacaktir.
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol