johann sebastian bach

zenana
21 mart 1685’te saksonya düklüğü’ndeki eisenach’ta doğar bach.
kent meclisi ve eisenach düklük sarayında kemancılık yapan johann ambrosius ile elisabeth bach’ın en küçük oğludur.

1692-93’te okula başlar. babasından yaylı çalgılar konusunda dersler alır. dokuz yaşında annesiyle babasını yitirince ohrdruf’a, yine bir müzisyen olan ağabeyi johann christoph’un yanına gider. burada lise öğrenimini yapacak ve ağabeyinden müzik öğrenecektir. kusursuz soprano sesi, lüneburg’daki michaelis müzik okulu’nun kapılarını açar ona.

1702 yazında thüringen’e döner. 4 mart 1703’te weimar dükü johann ernst’in saray orkestrasında kemancı olarak çalışmaya başlar. 19 yaşındayken arnstadt’taki st. bonifatius kilisesi orgculuğuna getirilir.

1704’de ilk kantatını besteler. 1705 yılının ekiminde, kuzey alman org okulunun en önemli temsilcisi sayılan dietrich buxtehude’yi dinlemek amacıyla, 350 km’lik yolu yürüyerek lübeck’e gider, ama izin süresini aştığı için görevine son verilir.

1707 yılı haziranında mühlhausen’de, st. blasiuskirsche’nin orgcusu olur, 17 ekimde de kuzeni maria barbara ile dorheim’da evlenir. bir yıl sonra, 4 şubat 1708’de 71 no’lu kantatı "gott ist mein könig" /tanrı kralımdır) kent meclisi tarafından yayımlanır. bu, bach’ın ilk yayımlanan bestelerinden biri olacaktır.

1717’ye kadar özellikle italyan bestecilerle tanıştığı weimar’da kalır. bunlar arasında albinoni, legrenzi, corelli, bonporti, vivaldi, frescobaldi vardır. vivaldi’nin birçok konçertosunu klavsene uygular. 1717 yılının sonunda köthen’e çağrılır ve anhalt prensi leopold’un orkestrasını yönetir. artık eski orgların da uzmanı olmuştur.

1719’da, handel ile tanışmak isterse de bu görüşme bir türlü gerçekleşmez. temmuz 1720’de, umulmadık bir zamanda karısını yitirir. bu ölümle sarsılacak ve hamburg’a gidecektir.

3 aralık 1721’de weissenfelsli trompetçi wücken’in kızı soprano anna magdalena ile ikinci evliliğini yapar. bu iki evliliğinden on biri erkek, dokuzu kız yirmi çocuk sahibi olacak, bunlardan yalnızca beş oğlu ile dört kızı ileri yaşlara ulaşacaktır. ayrıca, bu beş oğlu da kendi izinden yürüyerek müzik tarihine adlarını yazdıracaklardır.

1722’de thomasschule yöneticiliğine adaylığını koyar. "yuhanna passion" adlı yapıtının çalınmasıyla besteci ve orkestra yönetmeni olarak değerini kabul ettirir ve 13 mayıs 1723’de köthen’den ayrılarak leipzig’de işe başlar. 1729-1740 yılları arasında teleman’ın 1704’de kurduğu "collegium musicum"u yönetir ve burada her hafta, bir konser verir.


1747’de oğlu cari philip emmanuel’in isteğiyle potsdam’da kral ii. friedrich’i ziyaret eder ve bu ziyaretin ardından krala "das musikalischen opher" (müzik armağanı)’nı gönderir.

bu sırada gözlerinde rahatsızlık başlar. handel’i de muayene eden gezginci ingiliz hekim john taylor tarafından iki kez göz ameliyatı geçirdikten sonra görme yetisini tümüyle kaybedecektir.
ama müzik aşkı bağrında yandığından "die kunst der fuge" üzerine çalışacak, org için 18 büyük koral besteleyecek ve son üç korali damadı altnikol’e söyleyerek yazdıracaktır.

28 temmuz 1750’de ebediyete göçen bedeni, leipzig’deki johanniskirsche’nin güney duvarı yakınında gömülür.

bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol