hazreti ali

greyfurt
-hendek savaşından alıntıdır-
amr b. abdived atini ileriye sürerek müslümanlari kendisiyle savasacak bir savasçi taleb etti. amr birçok savaslarda bulunmus, yigitlik ve gözüpekligi sayesinde birçok birlikleri dagitmis gayet usta bir silahsor, çevik bir süvari oldugundan, onunla dövüsmeye kimse cesaret edemezdi. nitekim müslümanlardan da kimse onun istegine cevap veremedi.

bu durumu gören hz. ali, amr’a karşı çıkmak için izin istedi. fakat rasûlullah izin vermedi. amr tekrar ileriye atılarak müslümanlara hitaben; "içinizden kahramanlık meydanına çıkacak kimse yok mu? hani ölenlerinizin gideceğini söylediğiniz cennet?" diye bağırdı. müslümanlardan yine ses çıkmayınca hz. ali ikinci defa izin istedi. rasulullah kendi zırhını çıkarıp ali’ye giydirdi, beline zülfikâr’ı taktı ve ellerini açarak "ya rabb amcam übeyd bedirde; hamza uhudda şehid oldular bu ali ise kardeşimdir ve amcamın oğludur. onu koru, beni kimsesiz bırakma. sen varislerin en hayırlısısın" diye dua ederek uğurladı.

amr’ın karşısına çıkan hz. ali kendisini tanıttı. amr, ali’nin gençliğini ve babasıyla olan dostluğunu ileri sürerek onunla savaşmak istemedi. hz. ali ise kendisiyle savaşmayı ve onu öldürmeyi arzuladığını bildirdi. kendisinin savaşa çıkanların üç tekliflerinden birini kabul ettiğini duyduğunu; eğer öyleyse, üç teklifi olduğunu söyledi. ya müslüman olmasını, ya savaşı bırakıp gitmesini, yada kendisiyle dövüşmesini teklif etti. ilk ikisini reddeden amr dövüşmeyi seçti.

ilk saldırı amr’dan geldi. vurduğu kılıç darbesi ali’nin kalkanını parçalayarak başından yaralanmasına neden oldu. sıra kendisine geldiğinde ali indirdiği darbe ile amr’ı cansız yere yuvarladı. müslümanlar sevinçle tekbir getirirken müşrikler büyük bir hayal kırıklığına uğradılar.

hz. ali amr’ın işini bitirince dırar ile hübeyre ali’nin üzerine yürüdüler. dırar hz. ali’nin yüzüne bakar bakmaz dönüp kaçmaya başladı. sonradan dırar, "ölüm meleği surete bürünmüş bana görünmüştü," diyecektir, bu kaçış hakkında. çarpışmaya yeltenen hübeyre de ali’nin bir kılıç vuruşu ile zırhı delinince kurtuluşu kaçmakta buldu, (ibn hişam, a.g.e., ii. 224-225).

edit: kopyala-yapıştır yaptım. internette bir çok yerde geçen bir metin bu. bilginize.
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol