bilgi sözlük

pelagehatun
üye olalı bir yılın dolmasına bir kaç gün kalmış olmasından mütevellit bir şeyler söyleme hakkını hiç tereddütsüz kendimde bulduğum sözlüktür. şöyleki ;

sadece son bir haftadır değil zaman zaman eleştirilen bir sözlüktür.

kimse sözlüğü korumak, sözlüğü sahiplenmek zorunda değildir ama herkesin de her türlü her yeri eleştirmeye hakkı vardır. "sen ne yaptın ki sözlük için eleştiriyosun" demek kolaya kaçmaktan, verecek başka bir cevabın olmamasından başka bir şey değildir. şunun gibi; bir adam bir filmi eleştirir, yerer veya birisi çıkar rte yi başka bir politikacıları eleştirir. kimse de o insanlara "abicim sen film mi çektin de konuşuyosun bik bik eleştiriyosun" diyemez. sözlük de eğer bir oluşumsa kişiler de beğenmedikleri yönlerini çok da güzel eleştirebilirler. kaldı ki kimsenin "aman sözlüğü koruyacağım, korumuyosam da sktir olup giderim" deme ya da gitme zorunluluğu yoktur. sözlük formatına aykırı olmadığı sürece kalabilir sanıyorum. ben burayı beğenmedim diyen de gider. "yau kardeşim benim ne zorum var ki sözlüğü düzeltmeye uğraşayım, neyim oluyo ki sözlük benim, eğlenmeye, eleştirmeye, öğrenmeye geliyom. beğenmedim eleştiriyorum, istersem de çektirip giderim." deme özgürlüğü bu oluşumdaki herkes için vardır.

"kanımca" sözlüğün son zamanlar eleştirilmesinin nedeni sözlüğün sözlük formatında bir foruma dönüşmesi düşüncesidir. zira doğruluk pay vardır. şöyle ki; ben bu sözlüğe bir şeyler öğrenmek amacıyla giremiyorum kardeşim. hiç bir zaman da acaba şu film hakkında ne yazmışlar diye açıp bakmadım. ilk üye olduğum zamanlarda bakmıştım evet ama işe yarar bişey göremeyince bakmadım bir daha. bu da böyle net bir şey.

bakıyosun açıyosun mesela;
şu sözlükteki hemen herkesin izlediği bir film olması çok yüksek bir ihtimal "beynelmilel" kaç entry var 8.

bakalım, hemen herkesin mutlaka okuduğu bir kitabının olduğu yazar, ilk aklıma geleni; "jules verne" kaç entry var 9.

bakalım, herkesin bayla bayıla oynadığı oyun, ben geçen gün oynayacakken, anlamadığım bir şeylere bakmak istedim. ama dişe dokunur bişey bulamadım. "age of empires" kaç entry var 11.

demek istediğim bu işte. bilinen şeyler, düşünceler buraya aktarılmıyor. ya da hakkaten bilinmiyor ki bunlar bu kadarcık. bildiğin filmlerin, yerlerin, mekanların, kitapların, futbolcuların, şarkıcıların başlığındaki entrylerin yorum olmasından ziyade bir yerden bir şeyin tam öyküsünü kopyalamak tercih ediliyor, daha kolay geliyor olmalı. da kişi isterse onları zaten bulabilir, arayan kişi zaten başkalarının ne düşündüğünü merak ettiği için arıyordur.

eğer burası söylendiği gibi bir aileyse o zaman burda "sözlük" ve "format"dan bahsetmemek gerekir. zira eğer bilgi sözlük büyümek, kocaman olmak, kitlelere ulaşmak istiyorsa artık ailenin ötesine geçmeli. birilerinin aradığında bulabileceği ve faydalanabileceği bir şeyler olmalı. bilgi sözlük 2004 te kurulmuş bir sözlük yaklaşık 3 yıl olmuş, 3 yıl önce kurulmuş olup şimdi taa nerelere çıkmış sözlüklerden ne farkı var? bir farkı olmamalı ama var demek ki. bilgi sözlükte günde ortalama 15 sayfa başlık oluyor ve bunun yarısının yazanın bile ne olduğunu bilmediği kopyala-yapıştır tematik entrylerden oluştuğu geri kalanın bir çoğunun da kişilerin başlıklarına, oraya buraya yazılmış bol abkzli bol ohalı bol puhahalı bol ohşlu entrylerden oluşuyorsa ortada hakkaten bir fark, dolayısıyla bir sorun var demektir.

bir başlık siliniyor. sebep: polemik varmış. yahu bir başlıkta neden polemik olur? o konuda sadece iki kişi yazıyosa olur. yani polemik gibi görünür. eğer şu sözlükte o sırada online olan ortalama 30 kişinin yarısı o başlığa bir şeyler karalasaydı başlıkta ne polemik kalırdı, ne tartışma. çok da güzel olurdu, çok da süper olurdu.

bir başlığa aferin iyi düşünmüşsün diye bakınız vermenin, tdk dışındaki bir başlığa tdk sen bizim her şeyimizsin yazmanın, yukarıda entrye aynen katılıyorum demenin bir sınırı çizilmeli, boku çıkarılmamalı kanısındayım.

baştan edit: e ben ne yapıyorum peki? burda insanların bir şeyler aramadığını sadece geyik yaptığını görünce yorum olan, beğeni olan entrylerimi nasılsa kimsenin ihtiyacı yok diye -kısmen- kimilerini siliyorum, fazlalık geliyo o yazdığım entryler, batıyor bi tarafıma. iyi mi yaptım? evet.


bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol