arsimet

shevek
hamamda suyun kaldırma kuvvetini bulan sonra "evreka, evreka!" diye feryat ederek çıplak bir şekilde hamamdan çıkan ve şehrin sokaklarında bir vakit öyle gezindikten sonra gidip giyinen zat.

romalılara karşı ülkesini korumak için bir çok savunma zamazingosu geliştirmiştir. bunlardan biri dev bir ayna yardımıyla güneş ışınlarını kullanarak topraklarına yaklaşan roma gemilerini yakmaktır örneğin.

kendisinin ölümü de ilginçtir. romalılar arşimet’in savaş icatlarından aldıkları yenilgiler üzerine ülkeyi ele geçirdiklerinde kendisine zarar vermemeye karar verir ve arşimet’i kullanarak yeni savaş makinelerine sahiplik etmek isterler. romalılar ülkeye girdiğinde, arşimet’in haberi yoktur. kumsalda oturmakta olan arşimet elinde bir değnek kumun üzerinde (hatırladığım kadarıyla) bir geometri sorusu çözmektedir. kendini o kadar kaptırmıştır ki, bir romalı asker arşimet’i yerden kaldırmaya çalışınca kalkmaz, romalı ısrar eder, arşimet de beklemesi yönünde ısrar edince asker arşimet’in başını oracıkta gövdesinden ayırır.

daha sonra o asker de cezalandırılır tabi. böyle önemli bir mucit, deha böyle gerzekçe bir şekilde ölmüş olur...

(bkz: ne şehittir ne gazi bok yoluna gitti niyazi)
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol