israil

uc nokta
bir siteden aldigim yaziyi dogrudan iletiyorum.

osmanli devleti’nin icinde bulundugu ekonomik bunalimdan faydalanarak filistin’i satin almaya calisti. boylece yahudi devleti yeniden kurulabilecekti.

"theodor herzl istanbul’a da gelmis, sultan ii. abdulhamit’le gorusmek icin cok ugrasmistir. bu adam butun osmanli borclari karsiliginda filistin’de bir yer istemis ve su cevabi almistir: ’bu yerler bana ait degil milletime aittir. bu yerlerin her karis topragi icin sehit verilmistir. 93 harbi’nde orduy-u humayun’umun filistin alayi’nin askerleri, bir tanesi donmemek uzere sehit olmuslardir. ben canli vucud uzerinde paylastirma yapamam. filistin’e ancak cesetlerimiz uzerinden girilebilir. boyle bir teklif yapan bir adam, bir adim daha atmasin ve memleketi terk etsin’." (the sampson’s option, seymour m. hersh, sf.119)

parayla toprak satin alma girisimleri, abdulhamit’in kararli tutumuyla sonucsuz kalinca, siyonist hareket, osmanli’yi yikmak icin yogun bir faaliyet baslatti. herzl bu durumu kendi sozleriyle soyle acikliyordu:

"siyonizmin amaclarina ulasabilmesi icin osmanli’nin dagilmasini beklemeliyiz." (the complete diaries theodor herzl, theodor herzl, cilt i, sf.374)
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol