halle berry

lahrivus
doğum: 14 ağustos,1968. cleveland, ohio.


takma ismi: hannah little


aile: afro-amerikan bir hastabakıcı olan jerome berry ile kafkasyalı bir hemşire olan judith berry’nin kızı. heidi isminde bir ablası var. anne babası, halle 4 yaşındayken boşanırlar. annesinin beyaz, babasinin siyahi olması, iki kültür arasında bocalayan bir çocukluk dönemi geçirmesinin en baskın sebebidir.

ilişkiler: wesley snipes ile kısa süren aşk ilişkisinin ardından gönlünü ünlü bir beysbol oyuncusu olan david justice’e kaptırır. 1992 yılında evlenirler ve1996 yılında boşanırlar. ikinci evliliğini 1999 yılında nişanlandığı ünlü şarkıcı eric benet ile yapar. india isminde üvey kızı var.


gençlik: lisede ponpon kızların lideri, okul gazetesinin editörü ve onur kurulu başkanı idi. 1986 yılında güzellik kraliçesi seçilerek modelliğe geçer. bunun yanında 1985’te miss teen all american, 1986’da miss ohio ve 1986 da ise amerika 2.güzeli seçilir.

eğitim: cuyahoga community college, cleveland, ohio.


şöhret: 1989 yılında "living dolls" adlı bir tv dizisinde, emily franklin rolünü oynayan halle berry, bu tiplemeyle, ilk kez kamera önüne geçer. dizide görünmesinin ardından, samuel l. jackson ve wesley snipes’lı kadrosuyla spike lee’nin romantik dram filmi " jungle fever"da samuel l. jackson’ın uyuşturucu bağımlısı sevgilisini canlandırır. ilk filmiyle yeteneğine dikkati çekmeyi başarmıştır. ardından "strictly business" isimli bir komedide, sonra eddie murphy ile "boomerang"da rol alır. 1994 de "taş devri"‘nin sekreteri sharon stone rolünde daha geniş izleyici kitlesince tanınır.

berry ertesi sene ikinci kez seyircilerinin karşısına uyuşturucu bağımlısını canlandırdığı ‘losing isaiah’ ta dramatik bir rolle çıkar. oğlunu evlatlık alan beyaz anneden geri almaya çalışan bir genç kadın portresi çizen berry büyük beğeni toplar. 1998 de warren beatty ile rol aldığı ‘bulworth ’ yeni bir çıkış yakalayan oyuncu, x-men (2000) ve swordfish (2001) gibi iki büyük prodüksiyonda yer alır. bu iki yapım öncesi tv filmi olan "introducing dorothy dandridge"deki performansı ile naacp imaj ödülü, golden globe ,mtv ve emmy ödülü alan berry için bu yapım çok büyük önem taşır. oscar’a aday gösterilen ilk siyah oyuncunun trajik yaşam öyküsünü anlatan film onun hayata geçirmek istediği yegane projedir. yapımcıların aklında iki isim vardır. whitney houston veya janet jacson. ancak berry yapımcılığını da üstlenerek hbo’yu ikna eder ve rolü alır. 2001 imzalı "monster’s ball" berry’i ödüllere boğar. oscar kazanan ilk siyah oyuncu ünvanının yanı sıra sag, berlin film festivali gümüş ayı ödülü kazanarak kariyerindeki en büyük çıkışı gerçekleştirir.



ödüller: 2002 yılında "monster’s ball" ile oscar, gümüş ayı ve sag dahil olmak üzere birçok ödül aldı. 2000 yılında "introducing dorothy dandridge" filmindeki rolü ile golden globe, emmy ve sag ödüllerini kazandı.

biliyor musunuz?: *2000 yılında sunset bulvarında kırmızı ışıkta geçerek başka bir arabaya çarpar ve kaza yerini terkeder. gözaltında tutulma koşulu ile serbest bırakılır ve 13,500 $ ceza öder. hakim bununla da kalmaz 200 saatlik kamu yararına çalışma cezası ekler.

*dünya güzellik yarışmasına katılan ilk siyah amerikalı.

*oscar kazanan ilk siyah kadın oyuncu.

*monster’s ball daki rolü için fazlaca güzel bulunan berry, bu rol için ne yapıp edip yapımcıları ikna etmiş.

*1998’de people dergisinin dünyanın en güzel 50 kişisi listesınde yer aldı.

*diyabetik hastası.

*introducing dorothy dandridge filminde canlandırdığı siyahi oyuncu dorothy dandridge’in hayatı hakkında araştırma yaparken aynı hastanede dünyaya gelmiş olduklarını öğrenir.

söz: "siyah ya da beyaz olma meselesine hiç takılmamaya çalışıyorum, çünkü hem kadın hem azınlık olmak konusunda negatif düşüncelere kapıldığım anda, motivasyonumu kaybediyorum."


*çoğu zaman hayatta içimizde biriken öfkeyi ya da hayal kırıklığını dışarı akıtacak bir yol bulamıyoruz. durup duruken bağırıp çagıramayız da. işte benim için sanatın böyle bir işlevi var. içimi boşaltmak için kafamı yastığa gömüp çığlıklar atmama gerek yok. çünkü bunu gerçekten yapabileceğim bir set var.

*hayat ardarda vadilerden ve tepelerden oluşuyor ve ben hayat hakkında bildiklerimin çoğunu bu vadilerin içinde, gerçekten karanlık günlerimde öğrendim.

*şu an benden çok büyük bir an, yaşanan şu an dorothy dandridge, lena horne, diahann carroll için...bu anı benimle paylaşan, jada pinkett, angela bassett, vivica fox ve daha isimsiz bir dolu siyahi kadın için bir şans, çünkü o kapı bu gece burada açıldı. (oscar ödülünü alırken yaptığı konuşmadan
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol