berlin duvarı

angelus
1989 yılı başlarında doğu alman cumhuriyeti hükümeti isteyen doğu almanya vatandaşlarının sovyetler denetiminde diğer doğu bloğu ülkelerine geçiş yapabilmesine izin verdi. bu iznin çıkmasıyla binlerce doğu alman vatandaşı polonya, çekoslavakya, macaristan, yugoslavya gibi ülkelerin başkentlerine akın etti ve buralarda bulunan amerikan, ingiliz, fransız büyükelçiliklerine sığındı. daha sonra da bu sığınmacılar özel trenlerle demir perde’nin gerisinden kaçmaya başladılar. kaçışın bu kadar yoğun olduğu bir durumda dogu almanya hükümeti duruma bir çözüm bulmak için toplandı. burada yaşayan insanlar artık bu şekilde zaten doğu almanya’dan kaçabildiklerine göre duvarın bir anlamı kalmamıştı.

doğu alman hükümeti, duvarın kaldırılmasına onay vermişti. 9 ağustos 1989’da bu kararı halka açıklamak üzere bir basın toplantısı düzenlendi. karar açıklandığı andan itibaren duvarın iki tarafında yüzbinlerce insan birikmişti. gece yarısına doğru hükümet ilk olarak brandenburg kapısı’ndan başlayarak barikatları ve geçiş önlemlerini kaldırdı. her iki almanya tarafından yaklaşan insanlar önlerine rus askerlerinin çıkıp onlara engel olmamasıyla beraber duvarın üzerinde buluştular. insan seli bir saat içinde yüzbinlere ulaştı ve ardından sınırın kalkmasıyla beraber batı tarafından gelen dozerlerle duvar tamamen yıkıldı ve tarih oldu. alman demokratik cumhuriyeti de duvardan sonra çok fazla dayanmamış, 13 ekim 1990´da resmen sona ermiştir.


(1989)duvar yıkıldıktan bir süre sonra yapılan ankette halkın bir kısmının duvar yıkılmadan önce daha memnun olduğu görülmüştür. sebebi ise, doğu tarafında insanlar eğitim, sağlık gibi hizmetleri devletten parasız alır, sosyalizmin nispeten eşit koşullarında ivmelenirken duvarın yıkılmasıyla beraber bu tarz hizmetlerin eksikliğini duymaya, batı almanya’nın kapitalist sistemle, rekabet ortamıyla yetişmiş bireyleriyle rekabet edememeye başlamışlardı. zira eğitime yatırılan yatırımlar da doğu’da batı’ya oranla çok azdı. batı tarafındakiler ise doğu’nun yapılandırılmasına yönelik ek vergilerden rahatsızlık duymaktaydılar.

bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol