jim thorpe

angelus
isveç’in başkenti stockholm’de yapılan 1912 yaz olimpiyatları’nda programa iki yeni atletizm dalı konmuştu: pentatlon ve dekatlon. 1906 yaz olimpiyatları’nda antik yunan oyunlarındakine benzer bir pentatlon karşılaşması yapılmıştı ancak 1912 yılında pentatlon karşılaşmaları uzun atlama, cirit atma, 200 metre kısa mesafe koşu, disk atma ve 1500 metre koşu dallarından oluşturulmuştu.

1880 yılından beri abd’de yapılmasına ve st.louis’deki 1904 yaz olimpiyatları’nda bir çeşit dekatlon karşılaşması yer almasına rağmen dekatlon karşılaşmaları atletizm içinde yeni bir daldı ve olimpiyatlardaki dekatlon abd versiyonundan farklıydı. carlisle atletizm takımında birçok dalda yarışan thorpe gibi çok yönlü bir atlet için bu iki yeni karşılaşma, biçilmiş kaftandı. dolayısıyla thorpe hem pentatlon hem de dekatlon için abd olimpiyat seçmeleri’ne katıldı.

üç karşılaşmayı kazanarak doğu bölgesi seçmeleri’ni kolayca kazanan thorpe aralarında daha sonra uluslararası olimpiyat komitesi başkanı olacak avery brundage’in de bulunduğu pentatlon takımına seçildi. dekatlon takımı için yalnızca birkaç aday olması nedeniyle seçmeler iptal edildi. thorpe ilk ve tek dekatlon karşılaşmasına olimpiyatlarda katılacaktı.

thorpe’un olimpiyatlardaki karşılaşma programı oldukça doluydu, çünkü pentatlon ve dekatlonun yanı sıra uzun atlama ve yüksek atlama dallarında da yarışıyordu. ilk karşılaşma pentatlon dalındaydı ve beş farklı dalın dördünü önde bitiren thorpe 1912 yılından önce hiç yarışmadığı cirit atmada üçüncü geldi. yarışma sonuçları karşılaşmalardaki sıralama puanlarına göre belirlense de, elde edilen derecelere göre de puanlama yapılıyordu. thorpe kendinden sonra gelen norveçli rakibi ferdinand bie’nin 400 puan önünde 4041.530 puan ile pentatlonda birinci geldi.

pentatlonda altın madalya kazandığı gün, yüksek atlama finallerine katılmaya da hak kazandı. finalde dördüncü olan thorpe uzun atlamayı da yedinci olarak bitirdi. thorpe’un son karşılaşması olan dekatlonda favori evsahibi hugo wieslander idi. ancak thorpe’un karşısında varlık gösteremeyen wieslander karşılaşmayı 700 puan geriden tamamladı. thorpe on dalın dördünde birinci geldi.

o zamanki âdetlere göre madalyalar atletlere oyunların kapanış töreninde veriliyordu. iki altın madalyanın yanı sıra thorpe dekatlon için isveç kralı v. gustav ve pentatlon için rus çarı ii. nikolay tarafından verilen iki ayrı başarı ödülünü de kazandı. kral gustav’ın thorpe’a ödülünü verirken "bayım, siz dünya üzerindeki en büyük atletsiniz," dediği ve thorpe’un da "teşekkürler, kral," dediği söylenmektedir.

thorpe’un başarısı ülkesinde de dikkatleri çekti ve dönüşünde new york şehrinin ünlü broadway bulvarında konfetilerle karşılandı. thorpe daha sonraları bu karşılamayı şöyle anlatmıştır: "insanların çığlık çığlığa adımı haykırdıklarını duydum ve yalnızca bir kişinin nasıl bu kadar dostu olabileceğini anlayamadım."

thorpe, 1912 olimpiyatlarında atletizmin yanı sıra abd atletlerinden oluşan iki takımın yaptığı iki beyzbol gösteri karşılaşmasının birine de katılmıştır. tüm dünyanın daha sonra öğreneceği üzere bu thorpe’un beyzbolu ilk denemesi değildi.

bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol