istanbul boğazı

angelus
karadeniz’le marmara denizi’ni birleştiren su yoluna verilen isim. istanbul’un rumeli (avrupa) ve anadolu (asya) yakalarını birbirinden ayırır. uzunluğu düz olarak 30 kilometredir. girinti ve çıkıntılar hesaba katılınca kıyıların uzunluğu ortaya çıkar. rumeli yakasında rumeli feneri’nden haliç kıyılarını dolaşarak ahırkapı fenerine kadar 55 kilometre, anadolu yakasında anadolu feneriyle kızkulesi arası 35 kilometre, selimiye önündeki kayak burnu’ na kadar 36 kilometredir. boğazın en geniş yeri anadolu feneri ile rumeli feneri arasında 3600 metre, en dar yari de anadolu hisarı ile rumeli hisarı arasında 760 metredir. boğaz’ın en derin yeri bebek’le kandilli arasında 120 metredir.

istanbul boğazı’nda su yüzünde karadeniz’den marmara’ya, su altında marmara’dan karadeniz’e akıntılar vardır. su yüzeyinde yer yer ters akıntılar da görülür.

istanbul boğazı üzerinde 1973 yılında açılan 1073 m. boyundaki boğaziçi köprüsü ve 1986’da açılan 1090 m. boyundaki fatih sultan mehmet köprüsü iki yakayı birbirine bağlamaktadır. boğazı alttan geçecek marmara projesinin 2008’de tamamlanması beklenmektedir.

bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol