mersin

myysteriouss
mersin, türkiye’nin güneyinde akdeniz’e kıyısı bulunan antalya ve adana’nın ortasında yer alan il.

mersin’in tarih sahnesine çıkışı 19. yüzyılın ortalarına rastlamaktadır. bu dönemde henüz bir köy olan bölge, göçmen bir türkmen aşiretine ev sahipliği yapar ve adını da bu aşiretten alır. özellikle amerika iç savaşı sırasında dünyadaki pamuk kıtlığını gidermek amacıyla çukurova’da gelişen pamuk üretimi ve bölgenin 1866’da demiryolu ağına bağlanması, mersin’in kaderini değiştir. bu dönemde mersin hızla, çukurova’nın tarım ürünlerinin ihraç edildiği bir liman ve ticaret merkezi haline gelmiştir.

türkiye’nin en yüksek gökdeleninin bulunduğu mersin, 3 büyük kentten sonra devlet opera ve balesi’nin bulunduğu 4 üncü kenttir.

uzun yıllar içel adıyla bilinen il son yıllarda merkez ilçesi olan mersin’in adını almıştır.

mersin ilinin ilçeleri; anamur, aydıncık, bozyazı, çamlıyayla, erdemli, gülnar, mut, silifke ve tarsus’tur. mersin ve çevresinde, tipik akdeniz sıcak ve ılıman iklimi hakimdir. yaz ayları sıcak ve aşırı nemli, kış ayları ise ılık ve yağışlıdır.

kendine özgü yemeği olan tantuni ile tatlıları cezerye ve kerebiç çok meşhurdur. ayrıca, kuş gözü, telatür, eğe (kaburga) dolması, bandırma, yüzük çorbası, keşkek, övelemeç ve batırık özel yöresel yemeklerdendir.
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol