artemis tapınağı

zeynoo
pers imparatorluğu zamanında yunan mimar chersiphron tarafından tasarlanan tapınak, anadolu’yu ele geçiren lidya kralı croesus tarafından büyütülmüş ve dönemin büyük heykeltıraşları tarafından yapılmış olan bronz heykellerle süslenmiştir. en büyük halinde tapınak, koca çatısını 100 tane sütünla tutuyordu.

antik efes’te tapınak hem bir pazaryeri, hem de dini alan olarak kullanılıyordu. dünyanın yedi harikasından biri olan artemis tapınağı, m.ö. 356 yılında adını ölümsüzleştirmek isteyen herostratus adlı biri tarafından yakılmıştır. bir efsaneye göre, büyük iskender tapınağın yandığı gece doğmuş ve bu yüzden anadolu’yu fethettiğinde artemis tapınağı’nın yeniden yapılmasına yardım etmiştir.

bizans döneminde harabe olan efes yeniden yapılandırılmış, ancak tapınak tekrar yapılmamıştır. temelleri de zamanla, kıyısında bulunduğu ırmağın taşıdığı alivyonların altında kalarak yok olmuştur.

yapılan kazılar sonucunda, tapınağın 6 defa üst üste yapıldığı anlaşılmıştır. kazılarda çıkan eserler gizlice british muesum’a götürülmüştür. tapınağın bulunduğu bataklık alana da yerini belli etmek amacıyla tek bir sütün dikilmiştir.

bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol