friedrich nietzsche

darklord
bütün felsefesi sonrasız dönüş ve üstüninsan teması üzerinde birbirini tamamlar. bütün yaşamı boyunca filozof bu kavramlar üzerinde durmuş, her duruşta onları biraz daha derinleştirerek açıklığa kavuşturmuştur. sonrasız dönüşü şöyle anlatır:

"eğer bir şeytan, gündüz veya gece, yalnızlığının en yalnızlığında yanına sokulup da deseydi sana: şimdi şu yaşadığın ve yaşamış bulunduğun hayatı bir kez daha ve saysızca tekrar tekrar yeniden yaşayacaksın, ve bu yaşayışta hiçbir yenilik olmayacak. ama her acı ve sevinç, her düşünce ve her özlem, yaşamının en küçük ve en büyük herşeyi, senin için yeniden dönüp gelecek, aynı sırada ve aynı düzende ve şu örümcek de ağaçlar arasından görülen şu ay ışığı da, yaşadığın şu an da yeniden gelecek. tükenmek bilmeyen varlık kum saatinin daima altı üstüne gelecek, -sen de birlikte, ey tozların tozu."

ayrıca friedrich nietzsche`nin hayatına dair, gördüğü ihanetlere, yaşadığı aşka ve kapıldığı ümitsizliğe dair irvin d yalom`un kaleme aldığı nietzsche ağladığında kitabı okumaya değer hatta tekrar tekrar değer bir kitaptır.
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol