türban tartışması

ankakusu
gerek turban karsitlarina gerekse turban’i destekleyen kesimin isine yarayan suni gundem, secim malzemesi.
oyle ki sozlukte bile tartisildigi zaman (erken)secim olacak hissi bende olusur.

simdi gelelim meseleye.
turbani destekleyen kesimin anlamadigi anlamak istemedigi, turbana karsi olanlarin bas kapamaya karsi olmadiklaridir, dine karsi olmadiklaridir sadece turbana karsi olduklaridir.

turban karsitlarininda anlamadigi, anlamak istemedigi bu turban hususunun kim ne derse desin kisisel ozgurluk haklarini girdigidir.
evet baski yuzunden turban takanlar vardir ama bunu kendi istegi ile yapan onlarca kadin taniyorum ben. ona turban takamassin diyemeyiz, cunku bu onun kisisel tercihlerine taciz olur.

peki, bu turban siyasi sembolmudur? evet oyledir. cunku, ayetinin tam olarak anlami bile islam alimleri tarafindan ortak bir sonuca varilamamis ayette kimilerine gore bas kapama hususu ortaya cikmaktadir.
tamam bas kapatsinlar. ama bu esarpla olur baska sekillerde olur. ama turban kim ne derse desin siyasi sembol olup cikivermistir.
(ayrica kuran i kerim’de yazmasa dahi islam geleneginde bas kapama mevcuttur. peygamber efendimiz bunu ilk romali kadinlarda gormus ve begenmistir. bunu islam kadinlarininda tavsiye etmistir.)

kamusal alanda turban yasagi. eger bir yasak varsa ona ne olursa olsun uyulmalidir. bu yasak bas kapama yasagi degildir, turban!!! yasagidir. eger basini orterek gercekten islamiyeti gelenege gorede yasamak isteyenler varsa bunu baska sekillerdede yapabilirler.

gerek turban savunucularina diyecegim, gerekse karsitlarina diyecegim tek sey sudur: haklisiniz...iki tarafinda hakli oldugu noktalar var ama...

dedigim gibi yasak turban yasagidir, bas kapama yasagi degil!
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol