maklube

benaykan
menşei neresidir bilemedim; lakin bir et yemeğidir kendisi. anlamını da vereyim: arapça "ters çevrilmiş, döndürülmüş" demektir.
malzemelerine gelince; pirinç sabit olmakla birlikte, et kısmında tercihen tavuk yahut dana eti kullanılır. et bir güzel kavrulup yumuşatıldıktan sonra üzerine pirinç, aralara kızarmış patates -tercihen soğan- serpiştirilerek pilav gibi pişirilir; ocaktan alındıktan sonra da tepsi gibi düz bir satha ters çevrilerek kapatılır ve pasta suretinde servise sunulur.

yemeğe kenarından başlanır; şekli bozulmadan büyük bir özenle yenmeye başlanan bu yemek bir kaç dakika sonra direkt bir boğuşma ve saldırı halini alır. ve nihayetinde o güzelim pasta şekli bir yıkıntıya döner.
bu yemeğin en belirgin özelliklerinden biri de, hiç bir zaman bitmemesidir. en lezzetli yeri olan etlerin bir anda tüketilmesiyle birden gözden düşer ve artık tatsız gelmeye başlar. zaten sıcak sıcak yenmeye başlandığı için de direkt mideye oturmuştur. tüm bu amillerin etkisiyle dökülmesi pek bir muhtemel olur güzelim yemeğin.

ama tüm bunlara rağmen fevkalade bir yemek olduğunu söylemek isterim. denemeyenlere tavsiyemdir. farklı bir tarz. damak tadına düşkün olanlar denesin. bu yemeğe umumiyetle pilav günü tarzındaki içtimalarda rastlayabilirsiniz.
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol