marifetname

quantitatif
ibrahim hakkı erzurumlu, 18.yüzyılda marifetname adında bir kitap yazmış. bu kitapta, "cinsel öğütler,kadın-erkek ilişkilerinin nasıl olması gerektiği hakkında bilgiler yer almaktadır.bunlardan bazıları aşağıdaki gibidir:
-yumurtası sıcak olmayan erkeğin sakalı olmaz
-erkek karısına üzüntülerini, kederlerini, düşmanlarını ve borçlarıyla alacaklarını söylememelidir.
-erkek, karısıyla şakalaşmalı, güldürücü sözler söylemeli. yalnız kadın kıyafetine girmeyip başka şekilde nezih eğlenceler yapmalı.
-kadının hainliğinden, aldatma ve tuzaklarından sakınmak lazım. çünkü hz. adem, eşi havva anamızın aldatmasıyla allah’a asi olmuştur.
-erkek, karısının öfkesi karşısında susmalıdır. ta ki kadın pişmanlık duyup kocasından özür dileyinceye kadar. çünkü kadın ruhen zayıftır. susma onu yener.
-erkek eşine rıfk ile muamele edecek, iyilikle idare edecek. çünkü kadın eğri kaburga kemiğinden yaradılmıştır, aklı ve dini eksiktir, kocasına sığınmıştır. güleryüzle sohbet için alınmıştır.
-karı kocasının her emrine itaatli olmalıdır.
-kadın sesini kocasının sesinden fazla yükseltmeyecek.
-karı kocasına merhaba efendim, hoş geldiniz demeli.
-kocası kapıdan içeri girince hemen ayağa kalkıp karşılamak.
yukarıda ki bilgilerden de anlaşılacağı gibi kadının nasıl toplumun gerisinde bırakıldığı ve şimdilerde de eskilerin söylediği şeylerin nerelerden beslendiği anlaşılmaktadır.
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol