pro evolution soccer 5

kratos
bilgisayar ve ps2 versiyonalari oynanis olarak birbirinden biraz farkli. ben ps2 icin olandan bahsedecegim.

bir iki hatasi var. ofsayt kuralinda; önünüzde kaleciden baska rakip oyuncu yokken sizden gerideki takim arkadasiniza pas attiginizda, oyun son defans oyuncusuna göre duruma bakiyor ve bu adam öndeyse ofsayt veriyor. bu futbol kurallarinda olmasina ragmen pes5’ in tinlamadigi bir durum.
bir digeri de oyuncularin bazi pozisyonlarda kayarmis gibi hareket etmesi gerci bu cok ender rastlanan bir durum.
bazi durumlarda kaleciler direge carpip sahaya dönen toplarda durup defans oyuncularina nasil bo biraktin gibisinden el kol isareti yapiyorlar tabi bu sirada dönen topa vuran er kisi atiyor golünü . bu durum penaltidan yenen gol sonrasida gerceklesiyor bazen.
ara sira haylaz forvet oyunculari ofsaytan cikmak icin geri kosuyorlar. tabi önüne atilan paslar futbolcu geri kostugu icin alakasiz yerlere gidiyor gibi gözüküyor. halbuse geri bir adim atsa ne güzel olucak.
bazen de mucizevi bir sekilde penalti pozisyonuna avantaj veriliyor.
bunlar disinda; top alamiyorum faul oluyor, yok ben frikik atamiyorum, yok korner böyle, gol atamiyorum bu oyunda, yok defans yerinde durmadi, yok topun üstünden atliyor.. hepsi salt bahanelerden ibaret. oynanista hata var diyen oyunu bilmediginden diyodur.

topun geldigi yönün devamina doğru yön tusuna bir kere basarsaniz oyuncu atlar topun üstünden. ekseri kullanilmasi gerekilen etkili bir harekettir. ama kalkar bunu tac cizgisinde yaparsaniz; oyuncu o hareketi yapmasini istediginizden atlar topun üstünden önüne almak icin topta taca cikar kizmayin hemen cocuga.

frikikleri etkileyen faktörler; sut,l1,r1,ileri, geri, sag, sol tuslarının kombine kullanimidir. tabi ki gol atmak zor olucak. ama imkansiz degil.
birde güzel taktik; atisi kullanirken l2 tusuna basili tutun. iki oyuncu topun basina gelicek. ardindan l1+x tusuna basin. bir oyuncu topu digerinin önüne acsin, ardindan bekletmeden sut’ a basarak diger oyuncuyla vurusu yapin. cok yakindan ve cok uzaktan gol atmak icin ideal.

super cancel adinda mucizevi bir hareket var. bu oyunculari toptan bagimsiz hareket ettirmenizi sagliyor. top ayaginizda degilken r1+r2 ruslarina basarak yapiliyor. örnegin yandan gelen ortalarda super cancel sayesinde oyuncuyu öne alarak defanstan önce topla bulusturabilirsiniz. bu defans yaparken rakibin topu atacagi muhtemel oyuncuya önceden kosmak icinde yapilabilir. bir yerden sonra oyun icinde sürekli süper cancel kosmaya alisiyorsunuz zaten. özellikle uzaktaki topa yetismek icin omuz omuza kosarken super cancel le topa değilde rakibin üzerine doğru kosup itmek güzel oluyor.
hele ki defans yaparken kare’ ye basili tutarak defans yapacak ikinci adami cagirip, sizde yönlendirdiginiz oyuncuyla super cancel destekli savunma yaparsaniz tadindan yenmez.

konami en sonunda futbolun cicegi böcegi sut olayini halletti. özellikle we7 ve pes4 de bastiginizdan orantisiz sertlikte giden toplar, her seferinde defans oyuncusuna carpan sutlar artik yok. artik ne kadar kuvvet uygularsaniz o hizla gidiyor toplar. yenik durumda oldugunuz yada bir anda önünüzde kalan toplar gibi durumlarda oyuncunun zihinsel özelliklerine göre şut cubugu daha hizli dolabiliyor.
ceza sahasi disindan daha rahat gol bulmak icin ortasaha oyuncularini kullandigi ayaklarinin tersinde oynatin. sol ayakli oyunculari sagda, sag ayakli oyunculari solda. bu durumda ceza sahasi önünde paralel yada iceri dogru capraz kosarken atilan sutlardan gol bulma ihtimali artiyor.

oyuncu fizikleri bu oyunda digerlerinden daha ön planda. karsidan gelen rakibe topu almak icin ayagini koyan bir oyuncu defansif özellikleri yüksek olsada karsidakinden gücsüzse müdahalesine ragmen topu alamayabiliyor. kafa toplarinda ve yüksekten gelen toplari kontrol ederken yeteneklerden cok bu fizik gücü ön plana cikiyor. itin rakibi güclüyseniz süper cancel kullanarak.

futbolcularin karar verme, takim oyunu, futbol zekasi gibi zihinsel özellikleri var. karar verme özelligi ne boka yarar zaten ben veriyorum kararlari demeyin bu pozisyona göre oyuncunun orta, sut, pas vb. atarken daha stabil ve kararli olmasini sagliyor. yenik duruma düstügünüzde takim oyunu düsük olan oyuncular kötü oynamaya baslar. paslari sutlari isabetsizlesir vb. bunun icin yenik durumlarda sahada bu özelliği yüksek oyuncularla daha cok oynamak avantajli. özellikle yenilen pehlivanin pas atiyorum gitmiyor, o top oraya mi vurulur gibi veryansinlarinin asil nedeni bu.

l1+üçgen tuşuyla havadan koşuyolu paslar atilabilir, kostugunuz sirada yön degistirirken ayni anda r1+r2 tusalarina basarak top oyuncunun ayagindan daha cok acilarak mesafe daha hizli katedilebilir, x+kare tuslarina ayni anda basarak iki kisi defans yapilabilir . bunlar siklikla kullanilan, bilinen hareketler.

ronaldinho, ronaldo ve ibrahimovic adindaki insan evlatlarinin ayagindayken top, hizlica 3 kere r2 tusuna basarsaniz ronaldinhonun reklamlarda calim atarken yaptigi hareketi yaparsiniz ki bu düzensiz üstünüze kosan oyunculari pazara göndermek icin cok klas bir harekettir. mac icerisinde sürekli yapamazsiniz lakin bu hareketi yaparken topu ayagindan kacirabiliyor. we8’ de albert luque bunu sol ayagiyla yapiyordu daha da sekil gözüküyordu ama pes5’ e koymamislar. birde r2 tusuna basili tutarken bir kere geri tusuna basilarak oyuncunun topu estetik bir sekilde geri cekmesi saglanabilir. pek ise yaramasada sekil olur.

velhasilkelam bu oyun bunlar bilinmeden de oynanabilir pek tabi ama madem böyle komplike bir oyundan muntazaman keyif aliyoruz, olayi daha eglenceli bir hale getirelim sömürelim tüm özellikleri.

ayrica; bana göre gercek pes5 keyfi, her türlü oyuncuyu kadrosunda bulunduran inter takiminda yasanir.



"lütfen entrynizde kaynak belirtin..." diyenleri bilgi sozluk kinama komitesi ne havale ediyorum.
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol