mükemmeliyetçilik

melusine
mukemmeliyetcilik, bir iste mukemmellik icin asiri ve haddinden fazla caba gosterme.
macmillan sozlugu’nde mukemmeliyetcilik, 1) “mukemmelin mumkun olduguna inanma ve ona ulasma cabasi” ve 2) “kisinin kendisi ve baskalari icin yuksek standartlar belirleme eylemi” olarak tanimlanmistir.

mukemmeliyetcilerin ozellikleri

1.ya hep ya hic dusuncesi: mukemmeliyetciler olaylarin karmasik olabilecegini ve dogru ile yanlis arasinda pek cok derece olabilecegini dusunmeden, olaylari sadece dogru veya yanlis gorme egilimindedir.

2.suzgecten gecirme: mukemmeliyetciler, secici bir sekilde davranarak olumsuz detaylari abartma egilimindedir. bu olumlu bilgilerin gozden kacmasina neden olmaktadir.

3.zihin okuma: mukemmeliyetciler, insanlarin zihinlerini okuduklarini dusunurler ve genellikle insanlarin kendisi hakkinda olumsuz dusunduklerini sanmaktadirlar.

4.tunel bakisi: mukemmeliyetciler, detaylara fazlaca dikkat ederler ve bu yuzden genel durumu gorememektedirler.

5.kisisel hassasiyet: mukemmeliyetciler, genellikle baskalarinin fikirlerine asiri onem verirler, begenilmek isterler.

6.felaket olacagini dusunme: mukemmeliyetciler, olumsuz olaylari bas edemeyecekleri felaketler olarak nitelendirerek, kacma davranisinda bulunurlar.

7.asiri kati standartlar ve esnek olamama: mukemmeliyetciler, daha azina razi olmayi yenilmek olarak degerlendirerek, beklentileri esnetme konusunda gucluk yasarlar.

8.asiri sorumlu hissetme ve kontrol ihtiyaci: mukemmeliyetciler, cevrelerinde olan insanlarin hata yapmalarindan ve zarar gormelerinden kendini sorumlu gorerek, onlarin davranis ve dusuncelerini kontrol etmenin gerekli olduguna inanmaktadirlar.

9.zorunluluklar: mukemmeliyetciler, islerin nasil olmasi gerektigi konusunda kurallar koyarlar, bu kurallari bozduklarinda sucluluk ve yetersizlik hissederler.

10.baskalarina guvenme guclugu: mukemmeliyetciler, bir isi yaparken baskalarina gorev verme veya is paylasimi konusunda gucluk cekerler.

11.uygunsuz sosyal karsilastirma: mukemmeliyetciler, kendilerini surekli diger insanlarla karsilastirmakta ve bu karsilastirmalar sonucu daha fazla olumsuz duygu hissetmektedirler.

http://www.empatipdr.com/bilgi/mukemmeliyetcilik/icsayfa.html

bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol