orhan pamuk

31subat
"1920 yilinda bir milyon ermeni olduruldu, 1970’den bu yana guneydoguda 30 bin kurt olduruldu." diyerek nasil turkluge hakaret ettigini merak ettigim sahsiyet.

israrla ve israrla sunu belirtmekte fayda var ki orhan pamuk olu sayisi verirken ermeni tezini degil tarafsiz arastirmacilarin kabul ettigi "bir milyon kisi" tabirini kullanmistir ki su an dogru olmasi muhtemel sayi da budur. (bir kez daha belirtmekte fayda var; osmanli devlet arsivlerinde dahi 600 bin ermeninin acliktan, hastaliktan yolda oldugu itiraf edilmektedir)
orhan pamuk guney dogu hakkinda soyledikleriyle de hakli olmasina ragmen orada eseklik etmistir evet, sonucta hic bir insan olumu haketmese de guney doguda devlet kan akitici olmak zorunda birakilmistir.

butun bunlari bir kenara birakarak konusmak gerekirse (ki oyle oldugunu dusunuyorum), bir insanin fikirlerinden dolayi neredeyse toplumsal bir linc dalgasi onunde savrulmasi ne kadar dogrudur?
"vatan millet sakarya" nidalariyla beslenen fasizan egilimli taze sogan beyinlilerin nufuz alani bu kadar genislemis midir? daha dun universitelerde oruc tutmuyor diye adam doven adamlar, memlekete tek bir civi dahi faydasi olmayan vatansever(!)ler, namus kavramini kendi kicina gore anlayip sokaktan gecene laf atip ardindan da "bu mahallenin namusu benden sorulur" diye konusmaya curet edebilen komikimsi biyikli gencler nasil olmustur da bir anda orhan pamuk gibi dunya edebiyatinin onde gelen yazarlarindan biri konusunda tum turkiyeyi ayaklandirabilmistir? iste buna hayret etmekteyim efendiler!
sagduyu denilen ve herkese nasip olmayan o guzelim yaklasim nasil olmus da herkesin gozunden dusmus, herkes nasil edebiyat celladi kesilmistir bilinmez.
konuya genis perspektiften bakmaya calisiyor ve hatta orhan pamuk antipatisini anlayisla karsilamaya calisiyorum ama ne yazik ki bu toplumsal linc girisiminin gerekcelerini dusundukce konunun beyin hucre sayisiyla orantili oldugundan baska bir sey gelmiyor, gelemiyor aklima. ha tabi evet, ben de dar goruslu olabilirim ve/veya hata yapabilirim velakin tum dunya da mi hata yapiyor efendiler?
cok yakinda tum dunyanin gozu onunde orhan pamuk turkluge hakaret davasindan yargilanacak. cok merak etmekteyim; acaba onu yargilayacak hakim, suclayacak savci bugune kadar turkluk icin, turkiye icin ne yaptilar? hangisi orhan pamuk kadar turkiye’nin tanitimina katkida bulundu. oyle ya da boyle orhan pamuk bir edebiyat dehasidir ve bu ulke onu kendine dusman evlat belleyerek sadece kendi cukurunu kazmaktadir.
simdi buyrun, berbat butonu hemen asagida sagda, tiklayin ve egolariniz tavan yapsin, vatan kurtulsun, dunya barisi saglansin, olen ermenilerin ruhu sad olsun, guneydogu sorunu pit diye acilan luna kapaklari gibi cozulsun!
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol