nefi

darth sidious
asil adi omer olan, divan siirinin en buyuk ustadlarindandir. kaside alaninda gelismistir ve hiciv ustasi olarak taninir. osmanli zamaninin sairlerindendir. medreselerde arapca ve farsca egitimi gordugunden dile hakimdir.

mahlasini, gelibolulu mustafa âli vermistir. camilerde mutevellik yapmis, bir sure fakir bir hayat surmus ve katiplik, muhasebecilik gibi islerle ugrasmistir. kasideleri, cok guclu oldugundan padisahlarin gonlunu ve parasini hemen kazanmistir. ozellikle de iv. murad’in gonlunu almayi basarmistir. bu yuzden iv. murad doneminde en iyi zamanini yasamistir.

gercekte overken, kendi dusmanlarina, ovdugu kisinin dusmanlarina ve halkinin dusmanlarina karsi cok sert elestiri ve hicveler kullanmistir. kendi babasina bile acimamistir. bu da onu cok unlu yapmistir ve kasidelerini cok gelistirmistir.

bir hikayeye gore, iv. murad nef’î’nin hicvelerinden birinin (sihâm-i kazâ) okunmasi sirasinda yildirim dusmustur ve iv. murad da nef’î’nin bu kadar guclu seyler yazmasini yasaklamistir. hatta nef’î, bu yasaga aldiris etmeyip bayram pasa’yi da hicvetmistir ve bunun uzerine padisah tarafindan bogdurtulmustur.

cok basarili lirik gazeller yazmistir. asil alani kasidedir. akici, suslu, abartili soyleyislerini yeni cagrisimlarla birlestirmistir. bu yontemle de kendi uslubunu yaratmistir.

sairin, turkce yazilmis divan adli bir eserinin yanisira, farsca yazilmis, yine ayni adi tasiyan, fakat cok baska olan bir eseri daha vardir. sair, ayni zamanda sihâm-i kazâ adli eserinde bolca agir elestiri ve kufur kullanmistir. cok agir kufurler kullanilan bu eserde cok zarif nukteler de bulunmaktadir.
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol