covid-19 aşısı

redleader
ilk olarak ingiltere'de kullanılmaya başlandı bir çeşidi. kullanılan çeşit, bir mrna aşısı - bu aşıların genel olarak sıkıntısından, ve bu hastalık özelindeki sıkıntısından bahsetmiştik.

uygulandığı iki günlük süre içerisinde 2 ölü 6 yaralı bırakmış bir tedavidir.
kaybettiklerimiz hakkında kaynak
yaralılarımız hakkında kaynak 1, kaynak 2

buna şaşırdık mı peki? benim öngörülerimi kenara koyuyorum; bu kadar kısa sürede geliştirilip "test edilip" onaylanan bir şeyin böyle sonuçları olmasını beklemiyor muyduk? valla ingiltere sağlık ajansı bekliyordu, ona rağmen bilanço bu.

onun dışında sadece korkutmaya gelmedim, bilgi vermeye geldim. bu cins mrna aşılarının rusya/amerika/türkbiliminsanı yapımı olanlarına ayrı ayrı yapılan bazı uyarılar var. aşının uygulama dizaynı benzer olduğundan, hepsinin uyarılarını derledim.

pfizer/biontech
ciddi alerji geçmişi olanlar yaptırmasın
hamile olanlar yaptırmasın, 2 aya kadar hamile kalmasın, doğurganlık yaş grubundaki kadınlar da genel olarak dikkat etsin
kan sulandırıcı kullananlar kullanmasın
bağışıklık sistemi rahatsızlıkları olanlar hakkında ellerinde veri yok
diğer ilaçlarla etkileşimi konusunda veri yok (hiç bir ilaçla ya da aşıyla)
kısırlık üzerine etkileri üzerine veri yok

sputnik-v aşısı için, daha çok az ilerleyebildiklerinden, bir tane orijinal uyarı var.
alkolle alınmaması gerekiyor. 14 gün önceden içmeyi bırakmanız, aşıdan sonra (her dozundan sonra) da 21 gün bağışıklık sistemi bastıran şeyleri, mesela alkol, kullanmayın diyor. ama mesela başka ne onu söylemiyor.

önce komik olana yorum yapayım; bizim hükümetimiz öngörülü olduğundan daha aşı yaptırmadan alkolü yasakladı, harika bir vizyon.

sonra; yukarıdaki kan sulandırıcı etkisini gördünüz mü? şu anda kovid (semptom) tedavisi için ülkemizde ne kullanılıyor peki?

diyelim testiniz negatif, ama size semptom benziyor diye tedavi uyguladılar. şu teyzemiz bol bol yapmış bundan mesela.

pfizer'ın kovid aşısını olamıyorsunuz bir süre.

ve son olarak; ona vurulamıyor buna vurulamıyor kime vuruluyor lan bu aşı? ne muhteşem bir çözümmüş gerçekten, harika güvenli bir tedaviymiş. ben hemen yeni normale geçtim kafamda; sağolasın pfizer, sağolasın uğur şahin.
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol