cadı avı

shot
özellikle ortaçağda çok yoğun yapılmış, gerek "sorgulama" gerek infazlarda iyice acımasızlaşmış ve bir sürü genç kadının, çocuğun ve bazen erkeğin ölümüne sebep olmuş eylemler bütünü, bir nevi toplumsal histeri.

ortaçağdaki cadı avlarıyla ilgili okunabilecek en iyi türkçe kaynak, haydar akın'ın ortaçağ avrupası'nda cadılar ve cadı adı kitabıdır.

cadılık tarihin her döneminde var olsa da, 1300lü yıllarda avrupa'yı kırıp geçiren ve nüfusun hatrı sayılır kısmını öldüren veba salgını, tarım yapan köylülerin ölmesi, ölmeyenlerin ise güvenli yerlere göç etmesi ve hava koşulları nedeniyle yeterli ürün yetiştirilmemesi, bununla beraber gelen açlık ve diğer tüm felaketlerin üst üste gelmesi, avrupa toplumunda büyük huzursuzluk yaratmış ve bu histerinin altyapısını hazırlamıştır. 1400lü yıllara gelindiğinde şeytanla ve doğaüstü güçlerle işbirliği yaptığına inanılan cadılar için av artık başlamıştır. bu av, yaklaşık 400 yıl sürecektir.

1400-1750 yılları arasında Avrupa'da yaşanan cadı avı sürecinde, belçika/lüksemburg'ta 500, danimarka'da yaklaşık 1.000, almanya'da 25.000, estonya'da 65, finlandiya'da 115, fransa'da yaklaşık 4.000, britanya'da 1.500, irlanda'da 2, izlanda'da 22, italya'da 1.100, lichtenstein'da 300, hollanda'da 200, norveç'te 350, avusturya'da yaklaşık 1.000, polonya/litvanya'da yaklaşık 10.000, portekiz'de 7, rusya'da 99, isveç'te 300, isviçre'de 4.000, slovenya'da 100, ispanya'da 300, çek cumhuriyeti/slovakya'da yaklaşık 1.000, macaristan'da 800 kişinin katledildiği düşünülmektedir (rakamlar haydar akın'ın kitabından alınmıştır).

cadı avında temel referans kitabı, 1486 yılında Heinrich Kramer tarafından yazılan Malleus Maleficarum'dur (hexenhammer - cadıların çekici). kitap üç ana bölümden oluşur. ilk iki bölümde cadıların doğası ve varlık nedenleri, onlarla mücadele yöntemleri bulunur, üçüncü bölümde ise mahkemelerdeki sorgulama, yargılama usülleri ve cezalar yer alır.


cadı avı yılları boyunca işkence, olağan sorgu yöntemleri arasında yer almıştır. bazı kadınlar itirafçı olarak ölüm cezasından kurtulabildiği için, kendilerini kurtarmak adına başka insanları cadı olarak öne sürmüştür.

binlerce insanın suçsuz yere ağır işkencelere maruz kaldığı ve öldürüldüğü bu karanlık dönem, 1782 yılında anna goeldi isimli kadının infazıyla sona ermiştir.
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol