broadchurch

yuce
Televizyon izlemeyi bırakalı çok oldu, yeni diziler, programlar ağırlıklı olarak hoşuma gitmeyecek şeyler ama Broadchurch dizisini hazırlayanları gerçekten takdir ediyorum. Tecavüz, şiddet, cinayet ve daha pek çok suçta anlayamadığımız, sorguladığımız şeyleri suçlunun bakış açısından gösteriyor. Belki herkes bu bakış açısı bile demek istemediğim rezil düşünceleri görse, bilse, o zaman hem yargı sisteminde hem de olaylardan sonra insanların mağdurlara ve mağdur ailelerine yaklaşımı çok daha insancıl ve anlayışlı olurdu.
Aşağıda bir sahneden kısa bir alıntı yaptım. Çoğu zaman ülkemizde bazılarının haklı çıkaracak bir bahane arayacak kadar alçaldığı tecavüz meselesine bir örnek.
Birden fazla tecavüzle suçlanan ve tecavüzlerden birini genç bir arkadaşını teşvik ederek yaptıran, bunları telefonla kameraya çeken birinin sorgu sahnesi:
"POLİS - Onları neden çektin Leo?
SUÇLU - Hatırlamak istedim. Kendimi izlemek istedim.
POLİS - İzlediğinde kendini güçlü mü hissettin?
SUÇLU - Güçlü değil, daha çok gururlu.
POLİS - Peki ya kadınlar? Onların nasıl hissettiğini düşündün mü?
SUÇLU - Pek sayılmaz.
POLİS - Ama bunun yanlış ve yasa dışı olduğunu biliyordun.
SUÇLU - (gülerek) Sadece seksti.
POLİS - Tecavüzdü!
SUÇLU - Daha önce hepsi seks yapmış. Bir kere daha yapsalar bunun ne farkı olur?
SUÇLU - Yılda bir kez yapmaya çalıştım. Açgözlü olmak istemedim. Ama bir kez tadını alınca zor oluyor. Hep yakalanacağımı düşünmüştüm. Ama haberlere çıkmayınca ve kimse gelmeyince, o hissi tekrar istedim."
İşte böyle düşüncelere sahip tecavüzcüleri, katilleri, saldırganları, (ciddi sebeplerden kendini veya ailesini savunmak için birini öldürmek/yaralamak zorunda kalanlar hariç) bunları anlamaya çalışmak bile yanlış. Bunları savunacak bahane aramak yanlış. Bunların mağdurlarının ve ölüm olan durumlarda mağdur ailelerinin kesinlikle haklı ve teşvik edici sebepler aranarak üzülmemesi gerekiyor.
Hâlâ bu ülkede tecavüze uğrayanın etek boyu, makyajı, tavrı, sokağa çıktığı saat, olay sırasında bulunduğu mekan konuşuluyor. Bunların özellikle de son dönemlerde artıp daha rahat yapılır hâle gelmesinin suçlusunu da hepimiz biliyoruz. "BİR KEREDEN NE OLACAK" zihniyetini destekleyenler de en az o suçlular kadar cezalandırılmayı hak ediyor.
Lütfen çevrenizde en hafifinden an ağırına mağdur olan kim varsa, umarım olmaz ama onlara destek olurken sorgulamaya çalışmayın. Sebep aramayın. Bunları yapanların insan değil ancak duygusuz yaratıklar olduğunu bilin. Sorgulamak yargının görevi olabilir, sonuçta haksız suçlamaların da önlenmesi gerekiyor. Ama çoğu olayda bariz kanıtlar var ve kanıtlanmış durumlarda asla geçerli bir sebep aramayın.
Şiddet & taciz mağdurları korkudan sessiz kaldıkça, siz onları sessiz kalmaya zorladıkça, rezil olmayalım aman derken daha çok suça neden oluyorsunuz. Kanıtlama imkanınız varsa kanıtlarınızı gerekli resmi kurumlarla, sivil toplum örgütleriyle, yardımlaşmak için kurulmuş her türlü organizasyonla paylaşın.
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol