vejetaryen

yuce
Hadi ormanda gölgelerin ve alacalı gün ışığının arasında bir yürüyüşe çıkalım. Ormanlar ağaçlardaki rüzgarın fısıltılarıyla, olağanüstü gizemli yerler olabiliyor. Ama durun, ya bu rüzgar değilse, Ya ağaçlar gerçekten konuşuyorsa?

Bitkilere böcekler ya da istila ederek hastalığa yol açmaya çalışan mikroplar saldırdığında bitkiler hemen tepki verir. Mesela yaprak bitlerini kovmak için kimyasal üretirler. Yakın zamana dek aslında bitkilerin bu bilgiyi komşularına aktarabildiğini bilmiyorduk. Yani bitkiler birbirleriyle konuşuyor.

Bilim insanları bunu bir bitkiye yaprak biti bulaştırıp diğerlerinin tepkilerini görerek doğrulamış. Yakınlarda olanların kısa sürede saldırıya hazırlandığını görmüşler.

Daha yaprak bitleri yaklaşmayan tatsız savunma kimyasalları salgılıyormuş. Yaprak bitlerinin geldiğini biliyorlarmış. Yaklaşan saldırıya karşın uyarılmışlar. Peki bu bilgiyi nasıl paylaşıyorlar? Ses, titreşim ya da bitki temelli bir tür semafor yoluyla mı? Hayır. bitkiler doğrudan iletişim kurmuyor, Bir aracıları var. Mantar. Ancak bunlar yüzeyde yetiştiğini gördüğümüz mantarlar değil. Miselyum olarak bilinen ve yeraltında bulunan küçük ip gibi borular.
Bitkileri düşündüğümüzde genelde bitkinin tek başına bireysel bir organizma olduğunu düşünürüz, ancak aslında bitkiler kökleri sayesinde mantarlarla yakından bağlantılıdır. Bu mantarlar orman zemini boyunca ağlar oluşturuyor. Yani bir bitki mantar ağı sayesinde bir başka bitkiye bağlanabilir. Bu ağlar etraflarında su ve besin taşır. Aynı zamanda bir bitkideki iletişim sinyallerini diğerine bizim telefon ağı ya da interneti kullanmamız gibi taşıyabilirler. Geniş bir doğal kablo ağı, gizli sohbetler için mükemmel.

Yani bu yeraltı ağları bir bitkiden diğerine mesaj taşıyor. Biraz e-posta gibi, ya da bu durumda ağaç-posta. Üstelik sadece uyarıları değil, hayati kaynakları da taşıyor. Bu mantarlar bitkiyi su ve mineral besinlerle besliyor. Karşılığında da bitki mantarlara fotosentez sırasında oluşan şekerleri veriyor. Bu hoş bir ayarlama ve bu ağaçlar arası ağın teknolojik benzeriyle bir başka benzerliği daha var. Evinizdeki geniş bantlı ağ gibi daha çok öderseniz daha iyi hizmet alıyorsunuz. evet, mantara daha çok besin veren bitkiler daha hızlı iletişim kuruyor.
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol