doktor maaşı

enity
Ortada kimsenin muhtemelen reddedemeyeceği bir durum var ki devlette çalışan doktorlar, standart memurlardan çok daha fazla maaş alırlar. Şimdiye kadar gördüklerimin çoğunda döner sermayeden kazandıkları para bu maaşın çoğunluğunu oluşturuyor.

Yoğun şekilde hastalarla ilgilenen ve işini sadece hastayı -ilaç şirketleriyle yaptığı anlaşma doğrultusunda- eczacıya yönlendirmeye çevirmeyen doktorları tenzih ederek söylüyorum; uzmanlığını almış ve neredeyse hiçbir hastanın derdine derman olmayan doktorların da 10000+ kazandığını görüyorum gözlerimle ve bu benim içimi acıtıyor.

Düşüncem odur ki doktorların kazandığı para beraber çalıştığı memurlardan daha fazla olmalı ancak 3 katı kadar da olmamalı. Özellikle küçük devlet hastanelerinde bazı hemşireler doktorlar kadar efor sarf ediyorlar ancak bildiğim kadarıyla aldıkları maaş 3000'i zor buluyor. Hadi tamam, doktorlar okurken epey ter döküyor, ihtisas yaparken oldukça zorlanıyor bunu reddetmiyorum ama gördüğüm kadarıyla hastanelerdeki pek çok memur da bazı durumlarda doktorlar kadar stres yaşayabiliyor, yorulabiliyor.

Bir de işin meslek planlaması yönü var. Üniversite okuyacak gençler için söylüyorum, onlardan biri olarak. Yakın çevremden pek çok yetenekli arkadaşımın sırf maaşı sebebiyle doktorluğa yönelmesi beni standart doktor maaşının bu kadar fazla olmasının nelere sebep olduğunu düşünmeye itiyor. Bahsettiğim arkadaşlarım arasında harika bir mimar olacak potansiyeli yaptığı çizimlerle, el becerisiyle, hayal gücüyle gösteren; daha lise öğrencisi olmasına rağmen internet sitesi yapıp satan, uygulama yazan ve bundan hoşlanan pek çok arkadaşım var. Ülkemizin muhtelif alanlarda yetkin isimlere dönüşebilecek pek çok genç yeteneği bu sebeple yetenekli oldukları alanlarda ekonomik risk sebebiyle yürümekten çekiniyor, sonuç olarak hepimiz kaybediyoruz.

İşin biraz ürkütücü tarafı da bu arkadaşlarım gibi pek çok insanın ekonomik çıkarı uğruna sevdikleri işten uzak kalmayı tercih etmesi, bunu yapabilecek insanların yine aynı ekonomik çıkarları uğrunda insanların sağlığını tehlikeye atabileceğini düşünmek beni tedirgin ediyor.

Enflasyona sebep olmayacak olsa sağlık çalışanlarının daha fazla maaş almasını temenni ederim, ancak bu şu anlık mümkün görünmüyor. O zaman derim ki doktorların bazılarının maaşlarından biraz kısılsın, kendilerine en yakın memurlardan 2 kat fazla maaş alsalar bunun onlara yetebileceğini düşünmüyor değilim. Tabii bunu söylerken üniversite hastanelerinde, büyük hastanelerde canhıraş şekilde hasta kurtarmak için çabalayan, gecesi gündüzü karışmış doktorları tenzih ettiğimi yine belirtiyorum. Onların sarf ettiği emek bence maaşlarından daha fazlasını kazanmalarını gerektiriyor.
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol