cenaze marşı yerine tekbir getirmek

125bpm
diyanet işleri başkanı mehhmet görmez'in şehit cenazeleri ve protokol cenazelerinde frederic chopin'in cenaze marşı yerine ıtri'nin tekbir'inin çalınması gerektiğini söylemesi üzerine türkiye gaziler vakfı başkanı lokman aylar'ın başlattığı kampanyanın amacıdır.

ıtri'nin tekbir eserinin orkestrayla çalınmış halinin protokol cenazelerinde devlet tarafından çaldırılması laikliğe vurulmak istenen bir darbedir.

kabul,cenaze marşı da çalınmasın. amaç yabancı adetlerini devam ettirmek değil ise yerli bir bestecimiz özel olarak bir beste yapsın,o çalınsın.

şehit olan vatandaşın ateist,deist,agnostik,şaman,hristiyan olmadığı ne malum?

varsayalım ki ülkede yaşayan herkes müslüman ve sunni, bu devletin resmi bir dini mi var ki resmi törende tekbir çalınsın?

akrabaları,yakınları defin işlemi sırasında elbette kendi dinlerinin gerektirdiği ritüelleri yerine getirecek.
buna karşı olan inanç hakkına,özgürlüğe düşmandır.

fakat bunu devlet kendi eliyle yapamaz,yapmamalıdır.

ekleme: cenaze namazında getirilen tekbir ölen kişinin dini inancına göre düzenlenen cenaze töreninin bir parçasıdır. herhangi bir resmiyeti yoktur.
burada bahsedilen ise protokol olarak düzenlenen törende ölen/şehit olan kişinin dini inancı gözetmeksizin törene resmi olarak eklenecek ve orkestrayla çalınacak olan ıtri'nin tekbir eseridir.
resmi olarak okunmaz yani tekbir normal cenazelerde. ki zaten normal cenazeleri de devlet düzenlemez.
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol