tabularla değil libidosuyla başa çıkamayan insan

profesyonelogrenci
bir anlam kargaşası yaratsa da haklı yönleri olan konu.
freud iki temel içgüdünün saldırganlık ve cinsellik olduğunu söyler evet. yalnız unutulan bunların bilinçdışımızda (id) olduğudur. bunun bir de devamı vardır. dur bu topluma aykırı bunu yapma diye de superego söyler. ego da bu ikisinden hangisi o duruma uygun ona karar verir. bu üçü birbirinden ayrılamaz. ayrılırsa zaten sizi zorla hastaneye götürürler.

şimdi bunu neden anlattım.
insanın içgüdülerini baskılaması biyolojik ve sonunda psikolojik düzeyde rahatsızlık yaratır. onlar bizim biyolojik bütünlüğümüz için en üst sıradadır. o konuda hemfikiriz. ama insan denilen canlı sadece biyolojik değil aynı zamanda toplumsal da bir varlık. içgüdülerini ne kadar dinlemek zorundaysa topluma kabulu için süperegosunu da o kadar dinlemek zorunda. çünkü bireyin toplumdan dışlanması da psikolojik sorunları getirir.

burada yakınlık, sevgi, haz veren dürtü olarak tanımlanan libido birey toplumda kalmak istiyorsa belirli bir düzeyin üstüne çıkmamalıdır. ne kadar bu düzey? toplum ne kadar istiyorsa o kadar. saldırganlık içgüdümüzü nasıl süperegomuz hapis var sonunda dediği için bastırıyorsak gayet tabi cinsellik dürtümüzü de sapık ilan edilmemek adına bastırmalıyız.
sonuçta kimse ama ben saldırganlığımı yaşayamıyorum psikolojim bozulacak diye adam öldürmüyor. farklı çözüm yolları üretiyor. bazıları toplumsal kabulü olan şeyler: duvara yumruk atmak, hırs vs. bazıları kabulü olmayan ama toplumdan dışlanmayacağınız derecede şeyler: çocuğa otoriter tavır, birine bağırmak vs.

tabular konusuna gelince, deminden beri toplum ne kadar istiyorsa kısmı buraya geliyor.
bahsettiğim olayda insan biyolojik istekleri için libidosunu baskılamamak adına bireysel olarak toplumdaki tabularla bir savaş başlatabilir ve onları kendi çevresinde esnetebilir. başlığın ilk yarısındaki tabularla başa çıkma kısmını böyle alıyorum.
ikinci kısım libidosuyla başa çıkma konusuna gelince -ki başlığı açan yazarın entrysinde de bunu anlattığını görüyorum- birey tabuları esnetme adı altında bazen kendi farkında bile olmadan cinselliğini dışa vurabilir.

nasıl yani? saldırganlık konusunda toplumsal kabulü olmayan şeyleri yapanların nasıl cezası yoksa ama ayıplanıyorsa onlar da öyle ayıplanır. birey libidosunu biraz daha özgür bırakmak için (hadi özgür diyeyim) yakın arkadaş çevresini değiştirip kız arkadaşlar edinebilir, bir gönül ilişkisi başlarabilir, onunla ortak birşeyler yapabilir. hepsinin kabulü var toplumda. ne sandınız tabu var diye insanlar delirmiyor. bazıları da var ki bunu sokakta kızlara laf atma, başkalarını taciz etme, sürekli belaltı konuşma gibi başkalarını rahatsız edecek ve toplumsal olarak yasal ama ayıp şeyler yapıyor.

saldırganlık güdüsünün dışavurumunda nasıl karısını döven adam bize 'ama benim güdüm bu yapmam lazım' diyemeyecekse ona saldırgan diyeceksek, böyle cinsellikle insanları rahatsız eden insanlar da 'ama libidom özgür kalmalıydı' diyemez benim gözümde. adları libidosunu kontrol edemeyen sapık olur.


bu arada yazı yine uzun olmuş. kimse okumuyor diye böyle yazmamaya karar vermiştim ama konu güzeldi uzatmışım. silmeye de kıyamadım.
size hediyem olsun.


edit: @arth seicolegydd düzeltti bilinçdışı yerine bilinçaltı yazmışım. cinsel güdüyü freudun libido ve destrudo olarak ayırdığını bilmediğim için de bir karmaşa olmuş. teşekkür ederim dönüş için.
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol