die fledermaus

malibucola
johann strauss ll tarafından bestelenen üç perdelik bir operet.
fakat gerek konusu olsun, gerek işlenişi, gerekse müzikal zorluğu açısından birçok `operet`ten ayrılır ve hatta operaların sahnelemeyi tercih ettiği operetler arasında çok ayrı bir yeri de vardır. çok kalabalık bir ekip gerektirir, karakter zenginliğinin yanısıra `koro` ve `bale`nin de fazlasıyla ön planda kullanıldığını görüyoruz. sahnelenişinin zorluğu operet olmasının da getirdiği özelliklerle ilgilidir; oyuncuların çok uzun süreler boyunca da sahnede tiyatrocu gibi rol oynadığını ve hatta yalnızca konuşma rolünü üstlenen sanatçıların olduğunu görüyoruz.
işitsel ve görsel açıdan iyi işlendiğinde muhteşem bir şölen vaadeden bir operettir. adob'da izleyenler bilir, güncel konularla harmanlanmış ve iyi düzenlenmiş bir metin sizi gülmekten yerlere yatırabilir. kalabalık oluşu, ikinci perdenin olduğu gibi bir baloda geçmesi de sizi o büyülü ortamın içine çeker, zamanın nasıl geçtiğini anlamazsınız.

önemli ve altı çizilmesi gereken ayrıntılardan biri de şudur ki, prens orlofsky aslında ankara'da sahnelendiği şekli ile sonradan prenses çıkan bir karakter değildir. sıkı opera takipçileri özellikle `mozart` operalarında (`cherubino`), (`sesto`) .. kadın oyuncuların `pantolonlu rol`de olduklarını, erkek kılığında sahne aldıklarını görmüşlerdir. daha önce `kontrtenor`lar tarafından oynanan bu roller günümüzde `mezzo-sopranolar` tarafından üstlenilir ve o karakterleri zaten erkek olarak izlemek gerekir.
bir kontrtenor örneği vermek gerekirse,https://youtu.be/9zqx2xqae8c
görüldüğü gibi mezzo-soprano bu sese en yakın aralıktadır. dünyada hala orlofsky rolü erkekler tarafından da üstlenilir fakat duyacağınız ses yine mezzo'ya benzeyecektir.

ek bir bilgi de adob dışında bu güzel operet hacettepe üniversitesi ankara devlet konservatuvarı tarafından geçtiğimiz sezonlarda sergilenmiş, mersin ve bursa'ya turneler düzenlemiş ve hatta uludağ üniversitesi konservatuvarı gençlik senfoni orkestrası ile beraber hem bursa hem de ankara'da (`opera`) başarılı temsillere imza atmıştır.


ekleme:https://youtu.be/wttnceuykgı
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol