cengiz han

darth sidious
1. cengiz han turkce’yi anadili gibi konusurdu , mogolca’yi da ana dili gibi konusurdu, bunlarin hangisinin ana dili oldugunu bilemeyiz ama dis devletlere yazismalarini turkce yaptigini biliyoruz.
2. cengiz han bir cok yerde kendisinden turk olarak bahseder, fakat bir cok yerde de gocebelerin hakan’i olarak bahseder, o zamanlarda araplar gocebelerin hepsine turk diyordu, cengiz han turk kelimesinden gocebeleri kastetmis olabilir tabi.
3. cengiz han’in soyu cinliler’ce ’sa-to’lara dayanir, ve yine cinliler’ce sa-to’lar kokturk’lerin soyundandir.
4. cengiz han fiziksel olarak mogol’a benzemez, kumral ve acik gozludur, tipki onceki gokturk hakanlari gibi.
5. efsanelere gore cengiz han’in soyu bir kopege dayanmaz, kurda dayanir, o zamanlarda mogollar kopegi kutsl gormekteydi kurdu degil, turkler ise kurdu bayraklastirmislardi bile.
6. ’’uturkû al-turka ma tarakûkum" yani "turkler size dokunmadikca siz onlara dokunmayiniz" bu sozun hz. muhammed’e ait oldugu soylenmektedir. kadi vahideddin fusanci adli bir islam alimi afganistan’da cengiz han’i ziyaret etmistir,cengiz han’in "muhammed’in her seyi onceden bildigini soyluyorsunuz peki benim hakkimda birsey soylemis mi?" sorusuna iste bu sozleri soylemis cengiz han da soyle demistir : "dogru soylemis, bize bulasmaya gelmez"
7. bir arap, cengiz han’in oglu ogedey kagan’a, babasini dusunde gordugunu ve kendisine bir soz soyledigini naklettiginde ogedey kagan ona ’’babam bunu sana hangi dille anlatti’’ diye sormus. o da arapca anlatti deyince ogedey, babasinin turkce ve mogolca’dan baska bir dil bilmedigini soylemistir.
8.ordusunun buyuk cogunlugu turk’tu.

sonucta cengiz han’in irki aslinda zerre kadar onem tasimasa da buyuk ihtimalle turk’tur, sonucta hem mogollar’a hem uygur’lara hakanlik etmistir, kanuni sultan suleyman nasil macaristan kralligini ihlak edip macar krali unvani kazansa da o da macar degildi.

kaynak : lostlibrary.org
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol