muaviye

nur liza
baslik altindaki entrylerde goruldugu uzere hakkinda pek bir bilgi sahibi olunmadigi gibi atmasyondan bilgilere sahip olunan sahabe. objektif degerlendirmelerde bulunmak gerekir.

islam devleti’nin devletlesmesi yani teskilatciligi zamaninda oturmustur. hz. huseyin icin mel’un yezid’e vasiyet babindan nasihati dinlenmemistir. iyi bir asker ve mukemmel bir idarecidir. devrinin en onde gelen fikihcilarindan olup hadis konusuna itinayla yaklasmistir.

sıffin harbi oncesi mesele dikkatle incelenirse ictihad reyi gunumuz seri hukukuna gore hatali degildir lakin ilk donem yorumuna ve islamin yayilmasinin en basta onem arz etmesi sebebiyle ulemanin cumhurunca hatali bulunmustur yani hz. ali’nin ictihadi dogru gorulmustur.

merhum bahriye ucok rafizi ve ismaili kaynaklari delil olarak sunup hakkindaki cirkin iddialara yer verdiginden bizde bu sekilde yanlis belletilmistir. hz. hasan kendisinin imametini bir sartla tanimis ve medineli muhalifler de hz.huseyin basta olmak uzere karsi goruslerine ragmen ona isyan etmemis aksine biatlerine sadik kalmislardir.

hatalari vardir lakin bir musluman icin hakaretamiz ifadeler imani zedeler. cunku hakkinda peygamberin ovgusu ve mujdeleri vardir. vahiy katibidir, bunun disinda hz. ali donemi dahil tum resit halifelerce super bir idareci olarak anilir.

hz. ali hem allah katinda asere-i mubessereden olusuyla hem de bizlerin gonul tahtinda ondan daha yucedir evet dogrudur ama bu ona dusmanlik beslemeyi gerektirmiyor ki hz.ali de bunu yapmamistir!
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol