omega-3

hayalbaz
beslenme dünyasında birçok konu muallaktadır çoğu zaman. kimisi kolesterol derken diğeri kolesterol candır der. kimisi kırmızı et yemeyin derken, diğeri kırmızı et yemeden olmaz der.

yine de hemfikir olunan 2-3 konu var: 1) trans yağ tüketmek zararlı 2) omega-3 şart

peki omega-3 niye şart?

aslında bunu yağlardan bahsederken anlatmıştık. çeşitli yağ asitleri var, başlıcaları da omega-3 ve 6. her ne kadar her ikisi de ayrı ayrı yararlı olsa da dengede olması gerekiyor, herşeyde olduğu gibi. taş devrinde omega-3 ve 6 oranının 1:1 iken günümüz beslenmesinde ise 1:20-30 olduğu iddia ediliyor. o yüzden de bizlerin de 1:1, en azından 1:2 oranını yakalamayı hedeflememiz gerekiyor.

peki bu nasıl sorun haline geldi? önce tükettiğimiz yağlar ile. yağların bir çoğu omega-6 da içermekte ve malesef bu yağlar yıllardır öne sunulmakta. özellikle de çalışan nüfusun artması ile dışarda yemek yaygınlaştı ve dışarda yediğimiz hemen herşey daha ucuz olan ve bol omega-6 içeren yağlarla hazırlanıyor.

daha sonra da genetiği değiştirilmiş organizmalarla çiftliklerde hareket etmeden beslenen hayvanlar eklendi. biz nasıl bu ürünlerle beslendiğimizde ve de üstüne hiç hareket etmediğimizde bol bol yağlanıyorsak ve damarlarımız tıkanıyorsa, bu hayvanlar da omega-3 açısından fakir ve omega-6 açısından zengin hale geliyorlar.

demek ki, öncelikli hedefimiz bu yağları tüketmemek ve doğal ortamlarında dolaşarak, yüzerek büyüyen hayvanları ve ürünlerini tüketmeliyiz.
bu şekilde omega-3 ve 6 dengesini yakalamak. diyeceksiniz ki önlemenin yolu yok çalışırken. ben de emin misiniz diye bir soracağım? zira doktorlara, vitamin takviyelerine para vermektense, beslenme çantası hazırlamak çok daha sağlıklı değil mi?
yine de kabul ediyorum zorlukları ve madem ki kaçacak noktamız yok, o zaman ver elini omega-3 takviyeleri diyorum ki günde 0.5-3g arası almak uygun olacaktır.

yalnız bu noktada yine hatırlatma yapayım, malesef ki omega-3 takviyeleri yüksek şeker ve alkol tüketimi söz konusuysa geri tepmekte. çünkü karaciğer anca şeker ve alkol ile başetmeye çalışırken, bir de omega-3 fazla gelmekte. neyse ki bizler bu gruba girmiyoruz.
son olarak omega-3 takviyesi alırken dikkat edilecek husus takviyenin kalitesi zira nihayetinde yağdan bahsediyoruz ve çoğu yağ doğru saklama koşulları sağlanmazsa bozulur, acır. hap formunda da olsa, kalitelisine ve tazeliğine dikkat edilmeli.

omega-3 için 8 cevap

1. ufuk der ki:
haziran 14, 2011 tarihinde, saat 6:27 pm
gerçekten aydınlatıcı bir yazı olmuş, teşekkür ederiz :)
ben de konunun önemine geç de olsa uyandım ve birkaç haftadır omega 3 tabletleri alıyorum.
tabletlerin dozunun ayarlanmasında önemli bir nokta söz konusu: 500 mg-3 gr arasında alınması gereken madde aktif epa+dhea asitlerinin miktarı. 500 mg’lık bir balık yağı tabletinde 500 mg aktif madde bulunmuyor. aktif madde oranları kutudan çıkan prospektüste bildiriliyor. dolayısıyla 500 mg derken hesabımızı tablenin genel dozuna göre değil de aktif madde oranına göre hesaplamamız gerekiyor.

2. geri izleme: deniz mahsullerindeki omega-3 değerleri | paleo cafe – taş devri diyeti ile hizmetinizde!

3. carmen der ki:
ekim 13, 2011 tarihinde, saat 1:49 pm
özlem bir de bu omega 3 ve multivitamini kullanımını soracaktım. ben sabah kahvaltısından sonra multivitamin, coenzyme q10 alıyorum. akşam yemeğinde de omega 3. doğru mu kullanıyorum acaba?

- ozlem der ki:
ekim 13, 2011 tarihinde, saat 1:55 pm
zamanlama ile ilgili hiçbir yerde herhangi birşey görmedim malesef.

4. ozge der ki:
ocak 22, 2012 tarihinde, saat 7:22 pm
omega 3′un de multivitaminin de gunun ana ogunu ile beraber alinmasi oneriliyor. ana ogun kahvalti ise kahvalti ile beraber ikisi birden alinmali yani. bir de omega 3 egzersiz oncesi alinmamali. ana ogun aksam yemegi ise ve aksam yemeginden sonra egzersiz yapiyorsaniz, bunlari almak icin dogru zaman degil. gunun 2. buyuk ogunu ile alinmali o zaman.
bir de omega3 ile beraber oksidasyonu onlemek icin, c, d, e vitamini gibi guclu bir antioksidanla beraber alinmasi oneriliyor, ozellikle d vitamini.

- ozlem der ki:
ocak 22, 2012 tarihinde, saat 7:50 pm
süper bilgiler, teşekkürler!

5. ahmet erdem der ki:
şubat 16, 2012 tarihinde, saat 8:00 am
peki ne kadar epa+dha için ne kadar antioksidan almak gerekiyor? bazı omega 3 kapsüllerinde e vitamini de bulunuyor. ama bazılarında sadece saf epa+dha var. benim de elimdeki bu şekilde sadece omega 3 yağ asidi şeklinde. bunla birlikte ne kadar miktarda hangi vit. kullanılmalı, bu bilgi mevcut mu??

- ozlem der ki:
şubat 22, 2012 tarihinde, saat 10:25 am
yeterince yağ tüketiyorsanız ayrıca antioksidan almak gerekmiyor. tabi alınan yağlar trans yağ vs olmadığı sürece.
omega-3 ile birlikte alınması gereken vitamin diye birşey yok. ama özellikle kış aylarında d3 almak bence elzem.

not:paleocafe.org’dan alınmıştır.
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol