doğu akdeniz sorunu

independence
uzun bir zamandir boyle bir sorun mevcut ancak ne olup ne olmadigi netlesinceye kadar bir sey yazmak istememistim bu konu ile alakali. kimi olaylar netlik kazandigina gore artik bir seyler karalamanin yeri ve zamani geldi sanirim.

doğu akdeniz bilindiği üzere ülkemizin de kıyı sınırı bulunan akdenizin bir bölümü.

peki buranin türkiye icin ve dunya icin onemi ne?

son bulgulara gore akdeniz'in bu bolumunde delicesine doğalgaz rezervleri ve petrol rezervleri mevcut. gkry doğalgaz buldu, mısır doğalgaz buldu ve daha neler neler. üstelik hic azımsanmayacak rezervler mevcut bu bolgede. 800/900 milyar metreküp kaliteli rezervlerden bahsediyorum ustelik. e türkiye de bu bolgede kıta sahanligi bulunan bir ulke, bölgeye kıyıdaş, bu yuzden hak iddia ediyor cok dogal olarak. ancak türkiye'nin bu pastadan pay almasini istemeyen ab ulkeleri muttefik olup türkiye'ye karsi engelleme girisimlerinde bulunuyorlar. simdilik askeri bir girisim yok ama her an bir kivilcim ateslenebilir bolgede. türkiye'de pesinde donanmanin bir bolumu ile birlikte oruç reis gemisini arastirma yapmak üzere bolgeye yolladi ve bir suredir oruc reis bolgede sondaj calismalari yapiyor.

fransa bu konuda sesini yukseltti, yunanistan daha ilk gununden beri karsi bu bolgede arastirma yapmamiza ama türkiye saglam bir durus gostererek "ben hakkimi ararim, siz istediğiniz kadar yırtinin" diyor eger keskin bir u donusu yapmazsa. bolgede bulunan rezervler cok onemli. tespit edebilecegimiz ve cikartabilecegimiz bir rezerv dahi türkiye'nin on yillarca doğalgaz ihtiyacini karsilama kapasitesine sahip. bolgede calismalar yapacagimiza dair navtex yayinlamis olsak bile, yunanistan bae ile birlikte navtex yayinladigimiz bolgede tatbikat yapacagina dair illegal bir navtex yayinladi. bunun üzerine de türkiye yine ayni bolgede ve ayni tarihte tatbikat yapacagina dair navtex yayinladi. yani su anda su dakikalarda bolgede hem yunanistan ile bae, hem de turkiye tatbikat yapiyor. asiri riskli bir durum evet ama türkiye hakli. olasi bir catismanin savasa donecegini sanmiyorum ama donse dahi yunanistan'in tek basina türkiye ile basa cikabilmesi cok olasi değil ancak sıcak bir catismada pek cok avrupa ulkesinin de yunanistan yaninda en azindan diplomatik olarak yer alacagi da apacik ortada.

almanya disisleri bakani ab'nin bu sorunda yunanistan'ın yaninda yer aldigini acikladi bile.
independence
buradaki sorun savaşa evrilir mi bilinmez(sanmiyorum) ama sicak bir catisma bugun yarin basgosterebilir. yunanistan ve müttefikleri bolgede at kostururken türkiye de hicbir kosulda geri adim atmiyor ki zaten atmamali. işin ucu boka saracak, bu neredeyse kesin ancak bolgede henuz bir kesif de yok. hani orada ne var bilinmez ama bulunsa bile boyle bir riske değecek mi onu zaman gosterecek. ha diyelim ki hicbir sey bulunmadi, yine de o sularda bizim de hakkimiz var ve hicbir sey bulunmasa bile hakkimizi korumak icin yine de oralarda muhakkak bulunmaliyiz. konu siyaset üstü bir konu ve böyle bir durumda devletin yanında olmaktan baska bir durum soz konusu dahi olmamali.
independence
istisnasiz her gun şahlanarak artan sorun.

savas cikmaz, bundan emin gibiyim. nato ulkesi iki ülke birbiri ile savasa girerse bu nato'nun da sonu olur, nato bunu goze almaz. nato ülkeleri de türkiye'ye karsi yunanistan'ın yaninda savasa girmez, bunu hicbir ulke goze almaz. nihayetinde türk ordusu hem tecrubesi hem de savas gucu acisindan nato'nun en guclu ordulari arasinda yer aliyor.

e yunanistan tek basina asla bizimle savasa girme sacmaligini yapamaz.

bu durumda yunanistan aldigi gazlardan vazgecip akli selim hareket etmeli. dogu akdenizde kiyisi bile olmayan bir ülke olarak fazla cesur davraniyor.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol