bozcaada

igor
bozcaada, ege denizi’nin kuzeyinde, çanakkale iline bağlı küçük bir ada. türkiye’nin üçüncü büyük adası olarak çanakkale boğazı’nın hemen girişinde yer alıyor.
yerleşim, adanın kuzeydoğusunda yer alan ilçe merkezinde toplanmış. bunun dışında herhangi bir köyü bulunmuyor.

yüzölçümü etrafındaki adacıklarla beraber 37.6 km2, çevresi 38 km. adanın anakaradaki feribot iskelesine uzaklığı 6 km.

ulaşım büyük bir arabalı vapurla sağlanıyor ve yolculuk ortalama yarım saat sürüyor. yaz sezonunda karşılıklı yapılan sefer sayısı altıyken, bu sayı kışın üçe iniyor.

500 yıldır türkler ve rumların bir arada yaşadıkları bozcaada’nın nüfusu 2500 civarında. tarih boyunca göç alan ve göç veren adadaki rum nüfus artık yalnızca 25-30 kişi. son yıllarda büyük kentlerden gelip yerleşenlerin sayısı ise her geçen gün artıyor. yazın gelen turistlerle birlikte ada nüfusu 5000-10.000 arasında değişiyor. kışın ise nüfus 1000’e kadar inebiliyor.
adada bir ilkokul ve bir lise bulunuyor. toplam 300 civarı öğrenci eğitim görüyor.

adanın geçim kaynakları; bağcılık, şarapçılık, balıkçılık ve turizm. bağcılık ve şarapçılık yüzyıllar öncesinden gelen ada gelenekleri. adada yaşayıp da bağı olmayan, şarap yapmayı bilmeyen yok gibi.
bozcaada, balık göç yolları üzerinde olduğu için balıkçılık da uzun geçmişi olan bir meslek. ada etrafında çeşitli türlerde birçok balık yakalanabiliyor. özellikle temiz denizlerin göstergesi olan kalamar ve ahtapot, bolluğuyla adanın sembolleri haline gelmiş.
son yıllarda yükselişe geçen turizm ise kontrollü olarak ilerliyor. adada imar izinleri kısıtlı ve doğanın hakimiyeti hep ön sırada tutulmaya çalışılıyor.

bozcaada’nın tamamı doğal ve tarihi sit alanı. mitolojik dönemlere kadar uzanan zengin geçmişi henüz ciddi bir arkeolojik kazıyla ortaya çıkarılmamış olmasına rağmen bilmelisiniz ki bu topraklar yüzyıllardır üzerinden geçen çeşitli kültürlerin izlerini saklamaya devam ediyor. mitolojide adından sık sık bahsedilen bozcaada eski ismiyle tenedos, sadece doğasıyla değil, zengin geçmişiyle de dikkat çekiyor.


kaynak:http://tinyurl.com/5ljc69
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol