birdir bir

ankakusu
en az 4 oyuncuyla oynanan bir oyundur. oyuncular arasından önce iki kişi ebe seçilir. seçilen ebeler sırtsırta verirler, eğilip ellerini dizlerine bağlarlar, popolarını birbirine dayarlar. diğer oyuncular sıraya girip bunların üzerinden atlarlar. atlama sırasında düştükleri takdirde yanıp ebe olurlar.
çocuklar atlarken "birdir bir, ikidir iki, üçtür üç, dörttür dört...." diyerek atlama işini sürdürürler. sonuncusu ise atladıktan sonra ebe oyuncuların yanında yer alır, eğilir.
ebe üzerinden atlanırken bazı sayılarda kimi güldürücü hareketler de yapılır. örneğin yedinci oyuncu "yedilim yedili, yediğim tekme" der, diğer oyuncular tarafından ebe tekmelenir. sekizinci oyuncu atlarken "sekizim seksek" der, tek ayak üstünde durur. bundan sonra atlayacak oyuncuların atladıktan sonra tek ayak üstünde durması zorunludur. sekizinci oyuncu kendinden sonra atlayan oyuncuları seksek olarak istediği gibi dolaştırmak hakkına sahiptir. dokuzuncu oyuncu atlarken "dokuzum durak" der demez seken oyuncuların olduğu yerde kımıldamadan durması gerekir. onuncu oyuncu atlarken "onum orak, fatih’in topları" der, ebelerin sırtlarını yumruklamaya başlar.
oyun yeni ebenin belirlenmesiyle aynı tarzda sürüp gider.

http://www.kultur.gov.tr/...ultur_tr.asp?belgeno=4650
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol