ramazan davulcusu gerekli midir sorunsalı

maliyeci
ramazanda çalınan davul bir gelenek bizde.kimilerine göre güzel bir gelenek,kimilerine göre kuru gürültü.

bence kuru bir gürültü değil ama çok da gerekli bir şey değil.sırf gelenek devam etsin diye bir şeyin sürüp gitmesi ne kadar akıl karıdır ki?

özellikle uykusu ağır olanlar hayatları boyunca bir iki kez davul sesine uyanmaktan yakınır,bir halta yaramıyorlar ki der.uykusu hafif olanlarsa davulcular iş olsun diye iş yaptığı için saat ikide üçte geçmesinden mütevellit uykuyu ziyan etmesinden yakınır.

çalar saatin çin’in de olayın bokunu çıkartmasıyla 1 ytl’ye alanılabileceği günümüzde, bir ay içinde 3-4 kez para toplayan ve 2-3 milyon verdiğinizde sanki küfretmişsiniz gibi size bakan ne idüğü belirsiz tiplere ne gerek var ki.gelenek de bir yere kadar...

bu işin sürmesinde şüphesiz belediyelerin elde ettiği rant çok önemli.ihale usuluyle her sene her mahalle için bir davulcu atayıp,elini kaldırmadan para kazanan belediyelerin fırsatçılığı da beni esas sinirlendiren nokta.

ramazan davulculuğu,bir güzellik olmaktan çıkmış artık,ayrıca işlevselliğini de yitirmiştir.davulcunun okuduğu maniyi anlayana madalya takacaklar yakında zaten.bunca sıkıntı arasında bu aktivitenin gereksizliği daha da büyük bir önem kazanıyor bence.
performer
televizyon,müzik seti,cep telefonu,alarmlı saat gibi elektronik cihazlar ve daha birçok cihazın alarm özelliği olduğuna göre...
bulut
bence gereklidir.çünkü o bir din ögesi olmaktan çok bir kültürdür.belki kültürle ilgili bir vakıfta çalışmaktan dolayı bu kadar sahipleniyorum kültürü.kültürel yapılar, adetler ve geleneklerin korunmasından yanayım.
reddevil
her gece burnumuzun dibinde kazı yapan inşaat şirketi ve kuruçeşme taraflarındaki gece kulübü bangırtısından çok daha manalı ve gerekli bir gürültü yapan davulcuların gerekliliğini tartıştıran başlık.ama sonuçta bu kültürümüzün bir parçasıdır ve yılda sadece bir ay olmaktadır.halbuki laila’nın ve onun gibi birçoklarının bangırtısına ve kazmalardan kurulu inşaat şirketinin makina gürültüsüne her yıl katlanıyoruz bir yerde ve bir şekilde...

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol