kahrolsun komunizm diye diye globallesme

salavin
çetin altan’ın iki farklı dönemde (ve döneminde) yazdığı yazıların derlenmesiyle oluşan bir kitap bu. “kahrolsun komünizm diye diye” başlıklı yazılar yetmişli yılların ortasında kaleme alınmış. altan’ın sosyalist kimliğe sahip olduğu ve hayatı bu kimlikle yorumladığı yıllar. “soğuk savaş” sertliğinin kısmen kırıldığı, “detant” esnekliğinin yaşandığı yıllar. “globalleşme” başlığı altındaki yazılar ise, doksanlı yılların sonunda kaleme alınmış. yani, reel sosyalizmin uygulama alanından çekildiği, dünyanın tek kutuplu bir hale döndüğü, globalleşme gerçeğinin yaşandığı yıllar.



dünyayla birlikte çetin altan da değişmiş. katıksız sosyalist bakış açısı, haliyle kırılmış ve liberalizm düşünce dünyasına epeyce sızmış. çetin altan’ın şu anki ideolojik duruşunu nasıl ifade edebiliriz? hala sosyalist mi, tamamen liberalist mi, yoksa iki ideolojinin arasında bir yerde mi duruyor? sanırım, üçüncü seçenek, hayli muğlak ve kafa karıştırıcı da olsa, çetin altan’ın halihazırdaki fikri duruşunu kabaca ifade ediyor. sosyalizmin verilerini inkar etmiyor ve küçümsemiyor ama sosyalizmin 21. asır insanının çıkış kapısı olmadığının da farkında. peki ya liberal iktisadi düzen yani kapitalizm? onu da yekten kabullenir görünmüyor. bu iki ana ideoloji arasında, ikisinin de verilerini kullanarak, ara bir yol bulmaya gayret ediyor. (sol liberal dedikleri bu mu acaba?)



çetin altan, aslında yazılarında “tarih felsefesi” yapıyor. marks’tan öğrendiği bilgilerle, 21. asrın hangi çizgide devam edebileceğinin analizini yapıyor. bu açıdan, çoğu gazete yazısı olmasına rağmen, yazılarda okuru zorlayan fikri bir ağırlık görülüyor. bazı kavramlara aşinalığınız yoksa, altan’ın ne dediğini anlamanın imkanı yok.



bu kitapta çokça satırın altını çizdim. çetin altan’ın bakış açısı, 21. asrı anlamaya ve doğru yorumlamaya çalışanlar için, zengin ve doyurucu anahtarlar sunuyor.



çetin altan – “kahrolsun komünizm diye diye globalleşme”, mag ntv magazin dergisi yayını, istanbul, 2001, 150 s.

http://www.blogcu.com/butterflyvalley


neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol