vietnam savaşı

ithilquessir
olayin en ilginci aslinda vietnam savasinin bir ic savas olmasidir. bu savasa once fransizlar mudahale etmis, vietnamlilar tarafindan yenilen fransiz ordusunun yaptigini duzeltmek icin amerikan ordusu bolgeye girmistir.

abd’nin sag kanadinin komunizmin dunyaya yayilmasini engellemek icin yaptigi saldiri politikasinin asya uzantilarindan bir tanesini bu savasta gorebiliriz.

aslinda vietnam savasi bir ic savastir. kuzey ve guney vietnam arasinda ceryan etmistir. daha sonra amerikanin maydonoz olmasi sonucunda uzun ve kanli bir savasa donusmustur.

normalde parali bir ordu sahibi olan amerika birlesik devletleri bu savas sirasinda kura ile 19-23 yas arasi kisileri toplamis ve olume yollamistir. bu kisiler olmus, oldurulmus, yada oldurmus kisilerdir ki o donemki ordunun %90’ini olusturmaktadir. daha da ilginci amerikada yasall icki icme yasi 21’ken 19’unda eline tufek verilip sana "ol ve oldur" denebilmesidir.

kaybedilen asker sayisina bakarsak amerikalilarin ustun geldigi savastir. yani amerika daha cok kan dokmustur. yine de amerika girdigi topraklarda yerel direnisler yuzunden tutunamamis ve zamanla cekilmek zorunda kalicaktir. bu gunku orta dogu macerasinin da er gec sonu boyle olacak, cocuklarimiz bu savaslari da amerikanin kanli fiyaskosu diye anlatan entry’ler girecektir.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol