karanlık madde ve karanlık enerji

huni delisi
astronomi ve atom-altı fizikte yapılan ileri düzey araştırmalar, bizlerin gerçeklikle ilgili genel-geçer görüşünün, en iyimser şekilde, oldukça kısıtlı olduğunu gösteriyor. 2003 yılının en önemli bilimsel bulgusu olan, "karanlık madde, karanlık enerji hipotezi"nin tasdiklenmesi, gerçekliğin doğasıyla ilgili anlayışımızı kökten değiştirmesi sebebiyle, aynı zamanda insanlık için en önemli bilimsel bulgulardan biri olmuştur.

karanlık madde, insanlık tarafından bilinen veya kullanılan hiçbir aygıt tarafından görülemeyen (ancak, tespit edilebilen) bir maddedir. karanlık enerji de, aynı şekilde tarafımızdan görülemeyen enerjidir. eğer "karanlık"larsa, var olduklarını nerden biliyoruz? 2003 deneyine kadar, bilmiyorduk. varlıklarından, evrenin gözlemleyebildiğimiz kısmının davranışlarını anlamlandıran bir hipotez olarak şüphe ediliyordu. buradaki esas büyük sürpriz, sadece bu karanlık "şey"in varlığının kanıtlanmış olması değil, "görebildiğimiz" maddeyle kıyaslandığında mevcut olduğu hesaplanan karanlık madde ve enerjinin miktarıdır. yüzdeler aşağıdaki gibidir:

karanlık enerji evrenin %70’ini,
karanlık madde evrenin %25’ini,
normal madde ise evrenin %5’ini oluşturmaktadır.

bahsedilen, gözlemlenebilen tüm evren, yani oturduğunuz odadan görebildiklerinizden, en uzaktaki galaksiye kadar olan herşey, mevcut olanın sadece %5’idir! evrenin geri kalan engin kısmı, bizim için kısaca görünmezdir.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol