yeni başlayanlar için ateizm

ya basta viva zapatista
bilinmesi gereken en önemli kural inanan bir kısım kişinin inançlarını size dayatmaya çabalamasıdır.onlar inançlarını içinde yaşatmak yerine size de bunu dayatmak isterler, hatta yeri gelir sivas’ta , maraş’ta ya da üniversitelerde katliamlar gerçekleştirirler.ateistler tüm bunlara rağmen kin besleyip dindarlarla dalga geçmezler, onları düşünceleriyle başbaşa bırakırlar ve ezilmişlik değil saygısızlık pozisyonuna düşmemek için direnirler.bunlar temel öğrenilmesi gerekenlerdir; ayrıca yaradılış yalanını bırakınız atsınlar bırakınız tutsunlar bir kısım size karşı; siz kalbiniz ve aklınızı bir kullanmaya alışmışsınızdır, o nedenle sizler içinizi rahat tutmalısınızdır.
pelagehatun
en önemli kurallardan biri de dinle siyaseti karıştırmamanızdır. birinin inancı olabilir ama aynı zamanda sivas ta katledilen ve ya orda bulunmaması tesadüf olan ve bu şekilde katledilmekten kurtulan bi kimse olabilir. birisi de ortalıkta kapitalizm diye dolaşabilir aynı zamanda ateist olabilir.
ithilquessir
sakin dine inanan insanlarla tartismayin. dinsel dogmalar masaya yatirilmaz. bildiginizi okuyun, size somut olduguna inanilarak gosterilen dellillere he diyip gecin. mantiginizi one cikarin, nasil gercek bir muslumanin muslumanligi kendi icin, ve sadece kendi ile ilgiliyse sizde kendi tanri tanimazliginizi kendi icinizde tutun. gereksiz yere ortaya dokup sov yapmayin.

reddettiginiz dinleri arastirin, okuyun, eger bunu yapmadiysaniz inanmiyorum degil bilmiyorum deyin. bilmemekten cekinmeyin, saklamayin. bilgi sahibi olmadiginiz bir konunun karsisinda olamayacaginizi unutmayin.

fikirlerinizi insanlara empoze etmeyin. inanlari asagi gorup kucumsemeye calismayin. olurken sizden daha rahat oluceklerini unutmayin.

insanlari inananlar ve inanmayanlar olarak ikiye ayirmayin. iyi bir insan olmanin butun yaygin dinlerce iyi goruldugunu, dinin teolojinin otesinde sosyal bir tutkal islevi gordugunu aklinizdan cikarmayin.

asla ve asla dinle bilimi birbirine karistirmayin. inanin ki insanlik tarihinden sonraki genetik cesitliligin tek bir ciftten dogal mutasyonla olusamayacak olmasi 3 buyuk dine inanan insanlar icin hicbir sey ifade etmemektedir. onlar "senin maymuna benzer bir halin var mi" lafini savunucak, isine gelenleri ise zaten kutsal kitapta yaziyor bu diyeceklerdir. ayni sekilde hicbir kitapta dinozorlardan bahsedilmemesi de garip gelmeyecektir (dini kitaplarin her birinin icindeki tarih yanini dusununce anka kusundan bahsedilirken dinozorlarin iskalanmis olmasi garip gelebilir), tanri dinozor fosillerini inancimizi sinamak icin topraga gommustur.



ya basta viva zapatista
kimi inananların sizin için atıp tutmasına fazla sinirlenmeyin; sizi tanımadıkları için onları hoş görün; karizma ile ateizmi bağdaştıranlara hayatta durduğunuz yer ile karşılık verin; aman haa inananlara salak gözüyle bakmayın, bu onların kimilerinin yaptığı şeydir; en önemlisi bu durumun akılla değil inanç ile alakalı olduğunu ısrarla anlatmaya çalışın.
ithilquessir
siz inananlarin inancina saygi duyun. onlar sizin inancsizliginiza saygi duymasalar da saygi duyun.

siz inananlarla inanclari yuzunden dalga gecmeyin. onlar sizin inancsizliginiz yuzunden dalga gecseler de gecmeyin.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol