kaynayan kazan ortadoğu

quantitatif
medyatik bir betimle olan,kaynayan kazan ortadoğu, pek iyi hatırlamasamda birkaç yıl önce söylenen ve sürekli haber programlarında yinelenen bir cümleydi.şimdilerde farklı cümleler kurulsada ortadoğu kaynamaya ve buharlaşmaya devam ediyor.hepimiz biliyoruz ki enternasyonel kapitalizmin kullanılabilir kaynaklarından en önemlilerinden olan petrol rezerevelerinin büyük bölümü ortadoğuda yer alır.ve kazanın kaynamasına sebepte paylaşılamaması ya da bazı ülkeler tarafında ’tekel’ olarak kullanılmak istemesinde kaynaklanır.yapılan araştırmalar mevcut petrol rezervelerinde çok daha fazlası bulunmaktadır,bu da bu coğrafya için kapitalist ülkelerin iştahını kabartmaktadır.bilindiği gibi amerikanın sırtını sıvazladığı(amerikan yahudilerinin kurduğu,ateşi körükleyen)israil devletinin savaş meraklılığı son zamanlarda ayyuka çıktı ve bir sürü insanın ölümüne sebep oldu.nedense medyada savaş kelimesi kullanılmasada.ekranlardan izlediğmiz ve köşe yazarlarından okuduğmuz kadarıyla pek çok sivilin katledildiği,çocukların öldürüldüğü bir yer halini aldı filistin,sonradan kıvılcımın sıçradığı lübnan devletleri.bizlerse seyirci kalmaktan öteye gidemiyoruz.kimilerimiz onlarda müslüman,aynı dindeniz diyerek yardım kampanyaları düzenliyoruz,kimilerimiz bayrakları yakıyoruz.ama ndense savaşın bitmesine neden olacak bir şeye sebep olamıyoruz.
neden?
kimilerimiz ise kapitalizmin bize sunduğu nimetlerden faydalanıp yaşamaya ve olanlara gözümüzü,kulağmızı kapatmaya devam ediyoruz.konserlere gidip,geceleri eğleniyoruz,tv.lerde magazin programlarını seyredip yazlık mekanlarda olan şeyleri izleyip iç çekiyoruz.kimilerimiz ise yarın ne giyeceğni düşünüyor.ya da falancı bikini giymiş,filancı şununla berabermiş,bunlar yurtdışına kaçmış büyük aşk yaşamışlar ya da zapsu şuraya gitmiş,başbakan bunu demiş,baykal ne demiş diyerek aptallaşıyoruz.bush,blair’le konuşurken mikrofon açık kalmış büyük gaf işlemiş de foyaları meydana çıkmış.
yalan!
sanki kişilere bağlıymış gibi bahsediliyor tüm bu olanlardan.suçlu kapitalizmdir!suçlu emperyalizmdir!insanların değil ezilenlerin,yoksulların ve onların çocuklarının ölmesine sebep ,kapitalistlerin kaymağnı yediği emperyalizmdir.
ırak’ta amerika’nın yaptığı insanlık dışı savaşın başladığı günden beri 6.000 ezilen insan öldü.lübnan’da şu anda sayı tahmini yapılamıyor;tahmin 400’e yakın.filistin’de bir devlet yıkıldı ve binlerce insan katledildi.
nereye kadar?
bizi susturan,birbirimize bile yabancılaştıran ve düşman eden kapitalizme ne kadar,dayanırız!
underpressure
bazı ülkelerin menfaat uğruna rahat bırakmadığı topraklarda oluşan işgal ve insanlık dışı uygulamalar yüzünden bölgede oluşan rahatsızlıktır. ortadoğu’da devam eden tüm bu durumların hiçbiri tesadüf değildir. birleşmiş milletler olsun, kendilerine birinci dünya diyen bazı devletler olsun, eğer isteseler bunların hiçbiri yaşanmayabilir. ancak dünya piyasasinın söz sahibi ülkeleri bu işleri ellerindeki bir piyon gibi yönetmektedirler. amerika ve israil denen sözde medeni ve uygar ülkelerin zoraki yaptırımları ve kendi üzerlerine vazife olmayan hareket ve harekatlarından dolayı bu olaylar ne yazık ki devam edecektir. bunların hepsini bir kenara bırakırsak; bölgede yaşananlara ses çıkarmayan diğer ülkeler de bu sahneleri menfaatleri icabı izlemektedirler.
gerçek şu ki; her zaman işgal edilen ülkeler arap ve müslüman ülkeler olmuştur. kendi içlerinde sorun yaşayıp hepsi bir petrol kaynağı olan bu ülkelere el atan sömürücü ve masum insanların canlarına sebep olan bu ülkelerin hepsine lanet olsun.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol