beyaz fosfor

aysemayse
duman kamuflajı ve hedef tayini nde ve aynı zamanda da bir yangın silahı olarak askeri alanda yaygın kullanım tarzları bulmuş madde kısaca wp, veya white phos, veya tanımının başharflerinden yola çıkarak, willie pete olarak adlandırıldığı olmaktadır.
aysemayse
teneffüs edilmesi halinde kişinin ciğerlerinde ani yaralar oluşmasına ve havasızlıktan boğulmasına neden olur.daha sonraki aşamada insan vücudu içten dışa doğru cilde kadar yanmaktadır.yanma bir kez başladığında durdurulamamaktadır.beyaz fosfordan etkilenenlerin vücutlarının kemiklerine kadar yanmasına rağmen elbiselerine herhangi bir zarar gelmemektedir.
sukela
floresanlarda, araba plakalarnda, tv ekranlarında kullanılan, ışık depoladığı takdirde bulunduğu şeylerin karanlıkta görünmesini sağlayan fosfor türü.
aysemayse
abd ordusunun,irak’ın felluce kentine yönelik askeri operasyonlar sırasında kullandığını itiraf ettiği madde.pentagon sözcüsü yarbay barry venable, “savaşan düşmana karşı yangın silahı olarak kullandık” derken, beyaz fosfor bombasının konvansiyonel bir silah olduğunu, kimyasal silah olmadığını söylemiş.buna karşı eski bir askerler "fosfor, kemikler ortaya çıkıncaya kadar vücudu yakıyor. kadın ve çocukların yanmış cesetlerini gördük. fosfor bombası patladıktan sonra bir bulut oluşturuyor ve yarıçapı 150 m olan bir daire içinde kalanlar ölüyor" diyerek bombanın etkisini basına açıklamışlardır.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol