klasik kosullandirma

tiryaki
ivan petrovic pavlov ve j b skinner’in temelini atmış olduğu bir çeşit davranış değiştirme yöntemi olur bu.

bugün psikiyatristlerin; kliniklerinde hastalarına, kendi korkularıyla baş edebilmeleri için sık sık başvurdukları bir yöntem olur bu aynı zamanda da .nasıl mı?söz gelimi; el yıkama takıntısından muzdarip bir biçare uğramıştır doktora.günde elli kez ,yüz kez elini yıkamak zorunda hisseden bu hasta, ellerini yıkamadığı takdirde kendisine hastalık bulaşacağını bu yüzden de sürekli olarak ellerini,parmaklarını bir güzel dezenfekte etmesi gerektiğini düşünür.
doktor hastasının gözlerinde yanan feryadı anlar.kalkar , anti depresan hap ile davranışçı yaklaşım temelli bir psikoterapi reçetesi hazırlar hemencik.
ilk bir hafta el yıkama sıklığını belli bir düzeyde aşağıya çekmesini ister hastasından.ertesi hafta yine söz konusu alışkanlığını yarı yarıya indirmesini bekler.ödevler giderek zorlaştırılır ve nihayet bir iki ayın sonunda da hastasının ellerini normal bir insanın yıkadığı kadar yıkamasını ister.sonuç şaşırtıcıdır. hasta kendisi için çok zor olsa da korkularıyla baş edebilme yetisini kazanmıştır.bir nevi pavlov un köpeği durumuna düşmüştür ;lakin iyileşmiştir,güzelleşmiştir.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol