şapka devrimi

maliyeci
ilk defa erzurum kongresinde gündeme gelmiştir.ancak o dönem için kaldırılamayacak karışıklık ve tartışmalar çıkınca gündemden çıkarılmıştır.şapka deyip geçemeyiz şapka burada tarihte bir noktadan bir noktaya sıçrama yaparken oluşan-oluşturlmaya çalışılan köklü değişiklerin simgesi konumundadır.

1925 yılında olmuştur şapka devrimi.ayrıca bir öenmli özelliği de özellikle kastamonu’da yapılmış olmasıdır.ilkokulda-lisede bunun sebebi bir türlü anlatılmayıp bizler mal yerine konulsak da,mesele şudur ki,kastamonu o dönemde geriye dönüşün,gerinin en büyük temsilcisi konumundadır.ilk şapkayı orada giymek,gözdağı ve darbe demektir.
capt it all
kim ne derse desin, yüzde bin yanlış olduğunu düşündüğüm devrimdir. milyonlarca insanın zoraki şapka takması, daha ötesi takmayanların idam edilmesi (kanuna karşı gelmekten) son derece acımasız ve saçma gelmektedir bana. yok şöle şöle zorunluluklar vardı diyorsanız derim ki, şapkadan daha mantıklı hiç mi birşey yoktu devrimi yapılacak.

halen yürürlükte olan bir kanun vardır bu devrimin sonucu. aslında liselerde öğrenciler şapka takmak zorundadır kanun gereği. saçmadır evet.
cetniklereolum
atatürkün kastamonu ziyeretinde şapka takması sonrasında şapka takmak kanunla zorunlu hale gelmiştir çağdaşlaşma adı altında yapılan bu kanunun insani yönü yoktur çünkü baskı ve tehditle insanlara şapka takmak dayatılmıştır reddedenler idam edilmiştir örneğin iskilipli atıf hoca şapka halk tarafından benimsenmemiş ancak baskılar yüzünden takılmıştır çağdaşlığı insanların giyiminde arayan zihniyet bugünde varlığını sürdürmektedir.
nickten yana sansim yok
mustafa kemal şapka devrimini neden kastamonu’da başlattığını dönemin bakanlarından saffet arıkan’a şöyle anlatıyor;

"niçin kastamonu’yu seçtiğimi bilmezsin. dur, anlatayım. bütün vilayetler beni tanırlar. ya üniforma ile yahut fesli, kalpaklı sivil elbise ile görmüşlerdir. yalnız kastamonu’ya gidemedim. ilk önce nasıl görürlerse öyle alışırlar, yadırgamazlar. üstelik bu vilayet halkının hemen hepsi asker ocağından geçmişlerdir. itaatlidirler, munistirler. adları mutaassıp çıkmışsa da anlayışlıdırlar. bunun için şapkayı orada giyeceğim."

ayrıca;

"şapkayı önce bahriyelilere giydiririz, onlar halka seyrek göründüklerinden göze batmazlar, sonra ordu giyer, bu askerlik işi olduğu için kimse karışamaz. onları göre göre diğerleri alışmaya başlar,derken..." demiştir mustafa kemal.

mesudiye
modern, çağdaş olmayı giyim kuşam şekilciliğinde arayan zihniyetin devrimidir. aynı zihniyet üniversitede başörtüsünü yasaklar, kürtlerin kıyafetlerini dalga konusu yapar kendince.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol