subliminal reklamcılık

salavin
subliminal reklamcılık bazı ses, imge ve sloganlarla tüketicinin bilinçaltına mesaj gönderilmesi, subliminal reklamcılık olarak tanımlanıyor ve 1950’li yıllardan beri dünyada tartışma yaratıyor. tüketicinin özgür algısı dışında, pazarlama alanında gizli bir beyin yıkama taktiği olarak görülen subliminal reklamcılık henüz bilimsel olarak kanıtlanmış değil. bu nedenle de örneğin ingiltere’de resmen yasaklanmadı.

abd’de de federal iletişim komisyonu 1974 yılında subliminal reklamcılığın kamu yararına olmadığı görüşüyle bu yöntemi kullanan yayıncıların cezaya çarptırılması kararı aldı. ancak reklamcılık sektörüne yasak getirilmedi. abd’de yıllardır bu yöntemin ne kadar etkili olduğu tartışılıyor. uzmanların çoğu subliminal mesajların zorlayıcı olmadığı görüşünde. bu nedenle de abd’de reklamlar özel olarak subliminal mesaj gözetimine tabi tutulmuyor.


subliminal mesajlar bir film seansında saliselik görüntüler halinde verilebildiği gibi afişlere de gizlenebiliyor. ayrıca müzik de etkili bir araç. hızlı müziğin insanları alışverişe yönlendirdiği söyleniyor. hatta psikologların yaptığı bir deneyde çalan müziğin milliyetinin şarap alışverişinde ülke tercihini değiştirebildiği tespit edilmiş. asda marketlerinden birinde yapılan deneyde alman müziği çaldığı zaman alman şaraplarının satışı artmış, paris’ten akerdeon nağmeleri duyulduğunda ise fransız şarapları daha çok satmaya başlamış.


rusya’da yaşanan bir olayda ise klinskoye marka biranın reklamıyla bağlantılı olarak pepsi satışlarının arttığı tespit edilmiş. bu iddiaya karşın bira reklamına nasıl bir pepsi mesajı gizlendiği henüz bilinmiyor.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol