modernlesmek

murat kaner
insanın, uuyguladığı ve kullandığı sistemlerin, çağın bilimsel ve sosyo kültürel ihtiyaçlarına göre yeniden tasarlanıp yapılandırılması.

türkiye’de yüzyıllardır, avrupalı gibi içmek, avrupalı gibi giyinmek, avrupalı gibi çiftleşebilmek olarak tanımlandığı için bu kavramla beraber yozlaşmışızdır.mustafa kemal’in iyi niyetli fakat zorlama şapka devrimi emriyle, izmir’de rumlara ve levantenlere hizmet veren şapka dükkanından kadın şapkaları alıp, kafalarına geçirdikten sonra birde rejime bağlılıklarının isbatı olarak fotoğraf çektiren izmir esnafının şimdiki yoz halimizden pek bir farkı yoktur.

avrupalı kendine benzemeye çalışmış fakat ucubeye dönmüş, kendi kültürünü ve değerlerini terslemiş,bizlere bakar ve en azından "beter ol türk" der.

bak japon japon gibi saki içer, japon gibi yaşar, japon gibi- eşşek gibi- çalışır, japon gibi dürüsttür-büyüklerine değerlerine saygılıdır, hırsızlık yapmaz, yapanda utancından intihar eder (bizde baştacı yapılıp örnek gösterilir, hatta cumhurbaşkanı olur)

ülkemizde, modernleşmek için japonya’yı (kendi çalışma kültürüne devamlı çağdaşlaşma dinamiğini getirirken, değerlerini kesinlikle koruma geleneği) örnek gösteren var mı?

ama avrupalı’da olduğunuz söylenemez, japon hiç değilsiniz, bu saatten sonra asyalı da olamazsınız, nesiniz kuzum? osmanlı’mı? ı-ıh.
nesiniz? nesiniz siz?

eğer idealist gençler varsa aranızda, sıyrılsın bu ideallerinden ve para kazanmaya çalışsın, hayat zor. ve bu ülke toplumsal düşüncelerin prim yaptığı, işe yaradığı bir ülke değil.

en azından insan olduğumuzu bilelim. çalmayan, hak yemeyen, zayıfın yanında olan. cinsel veya hayvani ihtiyaçları yerine kültürel ihtyaçlarının teminine ağırlık veren. daha sonra belki sorularımızın cevabını buluruz. pis pis sırıtmayı bırakıp, acı bir tebessüm yerleşene kadar, boş söz hepsi. boş, boşverin, bakın bir daha ki programda, mehmet ali erbil, manken kızların donunu indirecekmiş. çağdaştır kendisi. çağdaşlıktan anladığı da (bkz: donun altındaki ve serbest kullanımı )dır çoğumuz gibi, koşun televizyona koşun.. çağdaşlığa koşun..modernliğe koşun..

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol